Jarskie

Kapusta z grzybami

Kapustę ugotować. Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na maśle klarowanym. Grzyby oczyścić, namoczyć na noc, po czym ugotować i pokroić w paseczki. Ziemniaki obrać i ugotować. Gdy będą miękkie, potłuc w wodzie, w której się gotowały – tak, żeby zostały grudki. Do zeszklonej cebuli dodać grzyby i chwilę podsmażyć na tłuszczu. …

Czytaj więcej

Zielona sałata z truskawkami

Składniki: 1 mała główka sałaty zielonej 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka sosu sałatkowego 15-20 dag truskawek Wykonanie: Sos sałatkowy wymieszać z oliwą, truskawki dobrze wypłukać, usunąć szypułki i przekroić na pół. Wymyte liście sałaty rozłożyć na półmisku, skropić sosem sałatkowym z oliwą i dekoracyjnie ułożyć połówki truskawek.…

Czytaj więcej

Pierogi z kaszy gryczanej z pieczarkami

Ciasto Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 1-2 jaja 1/2 szklanki letniej wody (ok.) sól Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto do uzyskania jednolitej, miękkiej i lśniącej masy. Następnie rozwałkować i wykrawać krążki. Na środek każdego nałożyć farsz, złożyć na pół i dobrze skleić brzegi. Gotowe pierogi wrzucać partiami do wrzącej, osolonej wody. Delikatnie zamieszać drewnianą łyżką, by nie przywarły do dna. Przykryć i wolno gotować. Gdy wypłyną,…

Czytaj więcej