Składniki:
1 kg bobu,
1 kg grzybów (dowolnych, świeżych lub mrożonych),
1 cebula,
3/4 szklanki słodkiej śmietany,
2 łyżki tłuszczu,
sól,
pieprz.
Wykonanie:
Bób ugotować w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na tłuszczu i dodać oczyszczone i pokrojone grzyby. Podlać wodą (lub wywarem) i dusić do miękkości. Bób odcedzić, dodać do uduszonych grzybów, zaprawić śmietaną, wymieszać i doprawić do smaku. Na kilka minut całość przełożyć do dobrze nagrzanego piekarnika, by bób przeszedł smakiem grzybów.
Podawać na ciepło jako przekąskę lub dodatek do makaronów.
Średnia ocena czytelników
(4.3 / 5)
2 komentarze
Antoni
11 kwietnia 2015 / 12:39Mam nietolerancję laktozy. Czym można zastąpić śmietanę? Czy w ogóle bez śmietany i wyrobów mlecznych obędzie się w tym przepisie?
teresa
13 marca 2015 / 14:48lubie bardzo przepisy siostry, kilka wybrobowalam juz. zwlaszcza ciasta, palce lizac