Pierogi z kaszy gryczanej z pieczarkami

Ciasto

Składniki:

1/2 kg mąki pszennej

1-2 jaja

1/2 szklanki letniej wody (ok.)

sól

Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto do uzyskania jednolitej, miękkiej i lśniącej masy. Następnie rozwałkować i wykrawać krążki. Na środek każdego nałożyć farsz, złożyć na pół i dobrze skleić brzegi. Gotowe pierogi wrzucać partiami do wrzącej, osolonej wody. Delikatnie zamieszać drewnianą łyżką, by nie przywarły do dna. Przykryć i wolno gotować. Gdy wypłyną, odkryć i gotować jeszcze przez ok. 3 min. Odcedzić lub pojedynczo wyciągać łyżką cedzakową. Gorące układać na półmisku.

Farsz

Składniki:

20 dag kaszy gryczanej

25 dag pieczarek

1 średnia cebula

masło klarowane

sól

pieprz

 

Wykonanie:

Kaszę ugotować na sypko. Pieczarki oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle i dodać pieczarki. Wymieszać i chwilę poddusić. Doprawić do smaku, nadziewać pierożki. Ugotować w osolonej wodzie.

Podawać gorące polane stopionym masłem.

 

140 na 500 pż 22 04



Średnia ocena czytelników

(4.5 / 5)

4.5 5 18
Oceń ten przepis

Liczba ocen
18

Brak komentarzy

Napisz komentarz