Ciasto
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
1-2 jaja
1/2 szklanki letniej wody (ok.)
sól
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto do uzyskania jednolitej, miękkiej i lśniącej masy. Następnie rozwałkować i wykrawać krążki. Na środek każdego nałożyć farsz, złożyć na pół i dobrze skleić brzegi. Gotowe pierogi wrzucać partiami do wrzącej, osolonej wody. Delikatnie zamieszać drewnianą łyżką, by nie przywarły do dna. Przykryć i wolno gotować. Gdy wypłyną, odkryć i gotować jeszcze przez ok. 3 min. Odcedzić lub pojedynczo wyciągać łyżką cedzakową. Gorące układać na półmisku.
Farsz
Składniki:
20 dag kaszy gryczanej
25 dag pieczarek
1 średnia cebula
masło klarowane
sól
pieprz
Wykonanie:
Kaszę ugotować na sypko. Pieczarki oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle i dodać pieczarki. Wymieszać i chwilę poddusić. Doprawić do smaku, nadziewać pierożki. Ugotować w osolonej wodzie.
Podawać gorące polane stopionym masłem.
Średnia ocena czytelników
(4.5 / 5)
Brak komentarzy