Lubimy, kiedy na wieczerzy wigilijnej i w Boże Narodzenie obok nowych smaków pojawiają się te tradycyjne, przywodzące nam na myśl nasz dom z okresu dzieciństwa. I taka właśnie jest Bożonarodzeniowa kuchnia Sióstr Anastazji i Salomei. Oto kilka zasad potrzebnych do dobrego przygotowania Świąt. Kupując rybę, zawsze zwracamy uwagę na jej jędrność i elastyczność, a także na charakterystyczny świeży zapach. Łuska powinna być silnie przylegająca i błyszcząca, a skóra bez plam…
Polska kuchnia słynie na całym świecie ze świetnie przyrządzonych i podanych mięs: drobiu, wołowiny, wieprzowiny i dziczyzny. Nigdzie na świecie nie znajdziecie takich pieczeni, rolad, saszetek czy kotlecików. Jak dobrze wybrać mięsa i jak je przyrządzić. Oto kilka porad. Rozpoznanie mięsa: • Mięso wołowe: mięso z młodych sztuk ma barwę czerwoną, tkanka jest soczysta, tłuszcz, który przerasta część tuszy, odznacza się barwą kremoworóżową. Mięso ze starych sztuk ma kolor ciemnoczerwony,…
Urodziny, imieniny czy inne domowe uroczystości bez pysznych ciast? Nie ma mowy. Jak zatem sprawić, by świętowanie w gronie najbliższych stało się niezapomnianą ucztą smaków, zapachów i kolorów? Siostry wkładają w wymyślanie i opracowywanie przepisów nie tylko swój wybitny talent, ale również lata doświadczeń. Poznajcie najważniejsze porady, którymi się kierują. Wypieki 1. Tradycyjne formy i blaszki do pieczenia należy zawsze smarować tłuszczem i obsypać tartą bułką (lub wyłożyć specjalnym papierem).…
Obiad to najważniejszy posiłek. Warto poznać kilka zasad, dzięki którym jego przygotowanie będzie prostsze i przyjemniejsze. Dania obiadowe 1. Przystawki należy podawać przed daniem głównym. Mogą być przygotowane na zimno lub gorąco. 2. Przy sporządzaniu zup warto pamiętać: • warzywa przeznaczone do gotowania należy zalewać wrzącą, osoloną wodą w takiej ilości, aby były zakryte i gotować pod przykryciem, • warzywa zielone oraz zawierające gorzkie, piekące składniki, jak kapusta czy kalafior,…
Każdy z nas uwielbia sięgnąć w środku mroźnej zimy po orzeźwiające smaki lata, zaczarowane w słojach i wekach. Ich aromat, kolor przypominają nam o bogactwie natury i pomagają przetrwać chłodne dni i wieczory. Klasztorna spiżarnia Siostry Anastazji zawsze pełna była przetworów z owoców, warzyw i grzybów. Wystarczyło otworzyć i przenieść się wyobraźnią do sadu, ogrodu czy lasu. Dziś Siostry zapraszają do stworzenia takiej samej skarbnicy smaków. Poznaj kilka porad, które…