Kategoria

Porady

Porady

BOŻE NARODZENIE – porady

Lubimy, kiedy na wieczerzy wigilijnej i w Boże Narodzenie obok nowych smaków pojawiają się te tradycyjne, przywodzące nam na myśl nasz dom z okresu dzieciństwa. I taka właśnie jest Bożonarodzeniowa kuchnia Sióstr Anastazji i Salomei. Oto kilka zasad potrzebnych do dobrego przygotowania Świąt. Kupując rybę, zawsze zwracamy uwagę na jej jędrność i elastyczność, a także na charakterystyczny świeży zapach. Łuska powinna być silnie przylegająca i błyszcząca, a skóra bez plam…

Czytaj więcej

Porady

MIĘSA

Polska kuchnia słynie na całym świecie ze świetnie przyrządzonych i podanych mięs: drobiu, wołowiny, wieprzowiny i dziczyzny. Nigdzie na świecie nie znajdziecie takich pieczeni, rolad, saszetek czy kotlecików. Jak dobrze wybrać mięsa i jak je przyrządzić. Oto kilka porad. Rozpoznanie mięsa: • Mięso wołowe: mięso z młodych sztuk ma barwę czerwoną, tkanka jest soczysta, tłuszcz, który przerasta część tuszy, odznacza się barwą kremoworóżową. Mięso ze starych sztuk ma kolor ciemnoczerwony,…

Czytaj więcej

Porady

CIASTA I WYPIEKI – najważniejsze porady

Urodziny, imieniny czy inne domowe uroczystości bez pysznych ciast? Nie ma mowy. Jak zatem sprawić, by świętowanie w gronie najbliższych stało się niezapomnianą ucztą smaków, zapachów i kolorów? Siostry wkładają w wymyślanie i opracowywanie przepisów nie tylko swój wybitny talent, ale również lata doświadczeń. Poznajcie najważniejsze porady, którymi się kierują. Wypieki 1. Tradycyjne formy i blaszki do pieczenia należy zawsze smarować tłuszczem i obsypać tartą bułką (lub wyłożyć specjalnym papierem).…

Czytaj więcej

Porady

DANIA OBIADOWE – najważniejsze porady

Obiad to najważniejszy posiłek. Warto poznać kilka zasad, dzięki którym jego przygotowanie będzie prostsze i przyjemniejsze. Dania obiadowe 1. Przystawki należy podawać przed daniem głównym. Mogą być przygotowane na zimno lub gorąco. 2. Przy sporządzaniu zup warto pamiętać: • warzywa przeznaczone do gotowania należy zalewać wrzącą, osoloną wodą w takiej ilości, aby były zakryte i gotować pod przykryciem, • warzywa zielone oraz zawierające gorzkie, piekące składniki, jak kapusta czy kalafior,…

Czytaj więcej

Porady

PRZETWORY I SURÓWKI – Najważniejsze porady

Każdy z nas uwielbia sięgnąć w środku mroźnej zimy po orzeźwiające smaki lata, zaczarowane w słojach i wekach. Ich aromat, kolor przypominają nam o bogactwie natury i pomagają przetrwać chłodne dni i wieczory. Klasztorna spiżarnia Siostry Anastazji zawsze pełna była przetworów z owoców, warzyw i grzybów. Wystarczyło otworzyć i przenieść się wyobraźnią do sadu, ogrodu czy lasu. Dziś Siostry zapraszają do stworzenia takiej samej skarbnicy smaków. Poznaj kilka porad, które…

Czytaj więcej