Zupy

Zupa grzybowo-rybna z łazankami

Składniki: 1 l bulionu warzywnego ½ kg fileta z karpia 1 duża cebula 1 łyżka oliwy 5 dag suszonych grzybów 1 łyżka masła ½ l zimnej wody 1 pęczek zielonej pietruszki sól pieprz Wykonanie: Grzyby wymyć, zalać zimną wodą i pozostawić na ok. 2 godz., po czym ugotować z dodatkiem masła. Gdy grzyby będą miękkie – odstawić z ognia, wyjąć grzyby i pokroić w paseczki. Cebulę obrać, drobno pokroić i…

Czytaj więcej

Barszcz czerwony z uszkami

Buraczki dokładnie umyć, obrać i pokroić w plasterki. Przełożyć do kamiennego garnka lub słoja, dodać przyprawy i zalać letnią przegotowaną wodą tak, by buraczki były zanurzone. Na wierzch położyć kawałki chleba żytniego. Całość przykryć gazą. Odstawić do ciepłego pomieszczenia na 4-5 dni.…

Czytaj więcej