Lubimy, kiedy na wieczerzy wigilijnej i w Boże Narodzenie obok nowych smaków pojawiają się te tradycyjne, przywodzące nam na myśl nasz dom z okresu dzieciństwa. I taka właśnie jest Bożonarodzeniowa kuchnia Sióstr Anastazji i Salomei. Oto kilka zasad potrzebnych do dobrego przygotowania Świąt.
- Kupując rybę, zawsze zwracamy uwagę na jej jędrność i elastyczność, a także na charakterystyczny świeży zapach. Łuska powinna być silnie przylegająca i błyszcząca, a skóra bez plam o naturalnym dla danej ryby wyglądzie.
- Przy zakupie mięsa również ważny jest jego zapach, barwa i jędrność tkanki. Świeże mięso wołowe charakteryzuje się żywym, czerwonym kolorem. Świeża wieprzowina ma barwę różową, cielęcina i mięso kurczaka – ma kolor bladoróżowy. Mięso kaczek charakteryzuje się żółtym odcieniem, a indyka – lekko sinym.
- Czasami do krótkotrwałego smażenia używamy masła, ale zawsze jest to masło wcześniej sklarowane.
- Do wypieku ciast wybieramy jaja o nieuszkodzonych skorupkach, a przed użyciem dokładnie je myjemy i wbijamy pojedynczo do osobnego naczynia.
- Sernik po upieczeniu pozostawiamy w wyłączonym, ale nagrzanym piekarniku przez ok. 10-20 min, po czym uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy tam ciasto do całkowitego wystudzenia.
- Ze względu na różne rodzaje piekarników w przepisach podajemy przybliżoną temperaturę i przybliżony czas pieczenia.
- W niektórych przepisach podajemy jako jeden ze składników bulion warzywny, czysty rosół czy smażoną skórkę pomarańczową, dlatego zachęcam wszystkich do przygotowania takiego bulionu, rosołu czy skórki pomarańczowej w większej ilości. Rosół i bulion będą stanowiły podstawę do sporządzenia szybkich odżywczych zup, sosów czy gulaszy. Większą ilość bulionu czy rosołu można zamrozić w odpowiednich porcjach i korzystać z nich w razie potrzeby. Aromatyczną skórkę pomarańczową przygotowaną w domu można przechowywać w słoiczkach i korzystać z niej w każdej chwili.
Kwas buraczany bogaty jest w składniki mineralne takie jak wapń, potas, magnez i żelazo. Zawiera witaminy C i B1, również duże ilości kwasu foliowego i betainę.
Kwas buraczany można pić przez cały rok. Latem ugasi pragnienie, zimą uchroni przed przeziębianiami. Regularnie spożywany wzmocni między innymi naszą odporność, poprawi funkcjonowanie układu krwionośnego, trawiennego, obniży ciśnienie krwi, oczyści organizm, doda sił i energii.
Do uszek można przygotować farsz z grzybów, z mięsem, kapustą białą lub kiszoną. Uszka z grzybami tradycyjnie podaje się do wigilijnego barszczu czerwonego. Można również podawać z czystą zupą grzybową czy pomidorową.
Makaron można podawać z zupą grzybową, pomidorową, serową, gulaszową, porową, fasolową, grochową czy owocową. Ugotowany makaron świetnie sprawdzi się z różnymi sosami warzywnymi czy mięsnymi, jak również w sałatkach na zimno.
Łazanki, podobnie jak makaron można łączyć z zupami czystymi jak i podawać jako samodzielne danie np. łazanki z młodą kapustą, z kapustą kiszoną, z mięsem, wędzonym boczkiem czy na słodko z makiem lub z owocami.