Papryka nadziewana kaszą gryczaną

Składniki:

6 strąków papryki,
20 dag kaszy gryczanej (ok.),
10 dag kaszy jęczmiennej,
10-15 dag marchewki,
2 cebule,
4-5 łyżek tłuszczu,
sól,
pieprz.

 

Wykonanie:

Paprykę oczyścić z szypułek i usunąć gniazda nasienne. Każdą kaszę ugotować osobno – na sypko. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i dodać marchew startą na tarce o dużych oczkach. Poddusić do miękkości jarzyny. Ugotowane kasze wymieszać i dodać marchew z cebulą. Całość wymieszać i dobrze doprawić. Jeżeli masa jest za sucha – można dodać trochę wywaru jarzynowego. Gotowym farszem napełniać strąki papryki i układać w naczyniu żaroodpornym. Podlać wywarem i zapiec w piekarniku, uzupełniając odparowaną wodę. Miękką paprykę – wyłożyć na półmisek.

Podawać na gorąco jako danie obiadowe lub kolacyjne.



Średnia ocena czytelników

(4.8 / 5)

4.8 5 15
Oceń ten przepis

Liczba ocen
15

Brak komentarzy

Napisz komentarz