Przepisy wideo

Świąteczna lekcja gotowania. Zupa grzybowa i ryba po grecku

Świąteczne gotowanie nie musi być ani trudne, ani nudne. Siostra Anastazja i Michał Lewandowski, dziennikarz portalu Deon.pl przygotują dla Państwa krok po kroku dwie najbardziej popularne potrawy wigilijne: zupę grzybową z łazankami i rybę po grecku. Z takim prowadzeniem i komentarzem nawet ktoś zupełnie niewprawiony w świat kulinariów poradzi sobie doskonale. Smacznego i udanego świętowania.

ZUPA GRZYBOWA Z ŁAZANKAMI

Składniki:
• 4 dag suszonych grzybów
• 1 średnia marchew
• 1 średnia pietruszka
• 1 mały kawałek selera
• 1 serek topiony
• 20 dag łazanek
• 1 łyżka drobno posiekanego koperku
• masło
• sól
• pieprz

Wykonanie:
Namoczone dzień wcześniej grzyby ugotować i pokroić w paseczki. Marchew, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Poddusić na maśle i dodać ok. 2 i 1/2 – 3 l wody. Łazanki ugotować i odcedzić.
Do gotującego wywaru dodać pokrojony serek topiony, wymieszać i dodać grzyby, łazanki i koperek. Doprawić do smaku.

Ryba po grecku

Składniki:
• 1 i 1/2 kg ryby (mintaj)
• 20 średnich cebul
• 2 marchewki
• 1 nieduża pietruszka
• 2 małe puszki przecieru pomidorowego
• 3 jaja
• 2 łyżki mąki pszennej
• ziele angielskie
• liść laurowy
• olej
• woda
• bułka tarta
• przyprawa do ryb
• sól

Wykonanie:
Rybę podzielić na porcje, posolić, posypać przyprawą do ryb, obtoczyć w mące, roztrzepanych jajach, bułce tartej i usmażyć.
Cebulę pokroić i dusić na rozgrzanym oleju, aż zmięknie. Dodać marchew i pietruszkę startą na tarce o dużych oczkach, ziele angielskie, liść laurowy oraz przecier pomidorowy. Przyprawić solą i pieprzem, dodać odrobinę wody i smażyć ok. 30 min.

Przed podaniem ułożyć warstwami: ryby – sos – ryby – sos itd.

Można podawać także na zimno.


You Might Also Like

Brak komentarzy

Napisz komentarz