Smaczny i szybki świąteczny obiad? Siostra Anastazja i siostra Salomea proponują kurczaka w winie z surówką z rukoli i pomidorków. Palce lizać.
Filety z kurczaka duszone w czerwonym winie
Składniki:
- 60 dag filetów z kurczaka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 50 dag pieczarek zamkniętych
- 1 szklanka wytrawnego wina czerwonego
- sok z 1 cytryny
- 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
- 3-4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Cebule obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno posiekać. Pieczarki wymyć. Mięso wymyć, osuszyć, podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny i natrzeć solą, pieprzem, ziołami i odstawić w chłodne miejsce na 1 godz., po czym smażyć na rozgrzanej oliwie z obu stron na złoty kolor i odstawić.
Cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanej oliwie i dodać pieczarki. Całość smażyć, cały czas mieszając, następnie dolać wino i gotować na mocnym ogniu przez ok. 3 min. Do gotowego sosu przełożyć usmażone filety wraz z tłuszczem, wymieszać i dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
Gotową potrawę podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Brak komentarzy