Ciasta Siostry Anastazji są legendarne. Zawsze się sprawdzają i doskonale smakują. Od kilkunastu lat przepisy na słodkie wypieki Siostry Anastazji cieszą się największym zainteresowaniem. I my wcale się nie dziwimy. Dziś proponujemy Wam Ciasto ucierane z jabłkami.
Ciasto ucierane
Składniki:
• 5 jaj
• margaryna – tyle, ile waga jaj
• cukier – tyle, ile waga jaj
• mąka – tyle, ile waga jaj
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodając żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę na sztywno i delikatnie wmieszać w ciasto.
Ciasto biszkoptowe
Składniki:
• 5 jaj
• 3/4 szklanki mąki
• 1/2 szklanki cukru kryształu
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem, stopniowo dodając żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Dodatki:
• 4-5 jabłek
• 10-15 dag twardej marmolady
• 4-5 łyżek bułki tartej
Wykonanie:
Jabłka obrać, pokroić w plastry i wydrążyć środki.
Polewa czekoladowa
Składniki:
10 dag czekolady (gorzka, mleczna, biała)
Wykonanie:
Czekoladę pokruszyć na drobne kawałeczki i rozpuścić w kąpieli wodnej (naczynie z pokruszoną czekoladą umieścić bezpośrednio nad naczyniem z gotującą wodą). Czekolada powinna rozpuszczać się powoli. Wymieszać po całkowitym jej rozpuszczeniu.
Gotową przyozdobić wierzch ciasta.
Uwaga:
Można dodać do czekolady gorzkiej 1-2 łyżki wody, a do mlecznej i białej 1-2 łyżki mleka.
Przygotowanie do pieczenia:
Ciasto ucierane – posypać tartą bułką – rozłożyć plastry jabłek – środek każdego plastra wypełnić marmoladą – zalać ciastem biszkoptowym. Piec w temp. ok. 180 st. C przez ok. 50 min.
Po upieczeniu wierzch przyozdobić polewą czekoladową.
.
Brak komentarzy