Marysieńka

I placek:

Składniki:

7 jaj
1 szklanka cukru
2 pełne łyżki sypkiego kakao
5 pełnych łyżek mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka, kakao i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Piec w temp. 180 st. C przez 30-40 min. Po upieczeniu przekroić placek na 2 części.

II placek:

Składniki:

25 dag włoskich orzechów
5 białek
20 dag cukru kryształu
1 1/2 łyżki miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić z cukrem, dodać pokrojone orzechy i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać. Piec w temp. 180 st. C przez 30-40 min.

Krem:

Składniki:

1/2 l mleka
1 cukier waniliowy
5 żółtek
20 dag cukru
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
25 dag masła

Wykonanie:

Odlać 1/2 szklanki mleka, a pozostałą część zagotować z cukrem waniliowym. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i 1/2 szklanki mleka. Wszystko wlać na gotujące mleko i ugotować budyń. Przestudzony budyń dodać do utartego masła. Krem podzielić na 2 części.

Przełożenie placka:

I placek (pierwsza część) – krem – II placek (orzechowy) – krem – I placek (druga część). Wierzch przyozdobić polewą kakaową.



Średnia ocena czytelników

(4 / 5)

4 5 96
Oceń ten przepis

Liczba ocen
96

7 komentarzy

  • Odpowiedz
    Souldeep
    1 lutego 2021 / 22:35

    Jakie wymiary formy do pieczenia?

  • Odpowiedz
    Kasia
    15 marca 2020 / 02:35

    Wyśmienite ciasto, które wzbudza we mnie wiele wspomnień….Zawsze piekłyśmy je z moją świętej pamięci mamą….To było jedno z naszych ulubionych ciast siostry Anastazji.

  • Odpowiedz
    Asieńka
    22 grudnia 2019 / 06:47

    Piekę często bo jest przepyszne….

  • Odpowiedz
    Danuta
    24 lutego 2017 / 14:58

    Wymaga większej formy, polecam wykonanie z wyprzedzeniem 1 dnia przed konsumpcja. Pozwoliłam sobie na skroplenie biszkoptu poniżej. Jest pyszne. Polecam

  • Odpowiedz
    Danuta
    24 lutego 2017 / 14:55

    Fantastyczne ciasto, smaczne, pięknie dekoruje stół , łatwe w wykonaniu. Rewelacja!!!

  • Odpowiedz
    klaudia
    14 września 2016 / 12:16

    Jak duża powinna być deka do pieczenia?

    • Odpowiedz
      Katarzyna
      30 stycznia 2021 / 11:22

      Ja mam 25/35, albo ciut tzn.o 1-2cm większą. Zależy czy od ciężaru ciasta boki mi się rozszerzają czy pamiętam o ich zawężeniu

    Skomentuj Danuta Anuluj