Gruszki w zalewie łagodnej

Składniki:

1 kg gruszek
sok z 1 cytryny

Wykonanie:

Gruszki obrać, przekroić, wydrążyć gniazda nasienne i na chwilę zanurzyć w wodzie z sokiem z cytryny. Zagotować wodę z cukrem, goździkami i cynamonem. Przełożyć gruszki do wrzącego syropu i gotować przez ok. 3 min do momentu, aż będą „szkliste”. Następnie wyjąć gruszki z syropu i przełożyć do słoików. Do syropu dodać ocet i ponowienie zagotować. Zalewą zalać gruszki. Dokładnie zakręcone słoiki gotować przez ok. 20 min. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Zalewa:

Składniki:

½ l wody
30 dag cukru
kilka goździków
1 laska cynamonowa
½ l octu winnego 6%



Średnia ocena czytelników

(3.7 / 5)

3.7 5 17
Oceń ten przepis

Liczba ocen
17

Brak komentarzy

Napisz komentarz