Jak przygotować pyszny i delikatny sernik z rodzynkami? Siostra Anastazja i siostra Salomea mają sprawdzony sposób. Przekonajcie się sami!
Sernik z rodzynkami. Bez spodu
Składniki:
- 1 kg sera białego
- 1 budyń śmietankowy
- 1 szklanka cukru pudru
- 20 dag masła
- 1 cukier waniliowy
- starta skórka z 1 cytryny
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dag rodzynek
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej
- 8 jaj
Wykonanie:
Rodzynki sparzyć, odsączyć i obtoczyć w mące.
Białka ubić na sztywną pianę. Ser zemleć w maszynce do mięsa na drobnym sitku. Masło utrzeć, stopniowo dodając żółtka, cukier puder i cukier waniliowy. Po otrzymaniu puszystej masy wmieszać ser i dalej ucierać na jednolitą konsystencję, po czym wmieszać budyń, wymieszany z proszkiem do pieczenia, startą skórkę z cytryny oraz obtoczone w mące rodzynki i skórkę pomarańczową. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywną pianę z białek.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 27 cm i piec w nagrzanym piekarniku w temp. ok. 160 st. C przez ok. 1 godz. Po upieczeniu i wystygnięciu wierzch sernika przyozdobić lukrem cytrynowym.
Lukier cytrynowy
Składniki:
- 2 szklanki cukru pudru
- sok z 1-2 cytryn
Wykonanie:
Cukier z sokiem z cytryny zmiksować do czasu połączenia się składników i otrzymania jednolitej białej masy.
Brak komentarzy