Śmietanowiec z jabłkami

2015-05-22
  • Czas przygotowania: 0m
  • Czas gotowania: 0m
  • Gotowy w: 0m

Ciasto

Składniki:

1/2 kg mąki

2 jaja

8 dag margaryny

1 szklanka cukru kryształu

4 łyżki letniego mleka

1 łyżeczka amoniaku

1 łyżeczka proszku

do pieczenia

5 jabłek (lub litrowy słoik jabłek tartych)

Wykonanie:

Jaja utrzeć z cukrem, dodać roztopioną margarynę oraz amoniak rozpuszczony w mleku. Odstawić w przykrytym naczyniu do lodówki. Po 12 godz. dodać do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i wyrobić ciasto. Podzielić na 5 części. Z trzech upiec osobne placki w temp. ok. 180 st. C przez ok. 25 min. Pozostałe 2 części przełożyć odciśniętymi jabłkami startymi na tarce o dużych oczkach i piec w całości w temp. 180 st. C przez ok. 35- 40 min.

Bita śmietana

Składniki:

1 l śmietany 36%

1/2 szklanki cukru pudru

1 cukier waniliowy

Wykonanie:

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Podzielić na 3 części.

Przełożenie Ciasta

Ciasto z jabłkami – 1/3 bitej śmietany – ciasto – 1/3 bitej śmietany – ciasto – 1/3 bitej śmietany – pokruszone ciasto.

 

Polecamy najnowszą książkę 102 CIASTA Z OWOCAMI SIOSTRY ANASTAZJI.

140 na 500 pż 22 04

 

 

Rodzaj przepisu:
Średnia ocena czytelników

(3.7 / 5)

3.7 5 32
Oceń ten przepis

32 osoba ocenił(a) ten przepis

Podobne przepisy:
  • Ciasto z kokosem

  • Puszek

  • Toffi

  • Babeczki z serem

  • Baranek wielkanocny

Komentarze

  1. wysłany przez Anna 19 kwietnia 2016

    Czycw przepisie nie ma pomyłki? Tylko 8 dag margaryny? A mozna dac masło?

  2. wysłany przez Danuta Burdzy 14 lipca 2015

    Uwielbiam przepisy siostry Anastazji sa dobre mam 6 ksiąrzek .

  3. wysłany przez Danuta 13 lipca 2015

    bardzo pyszne ciasto

  4. wysłany przez Małgorzata 13 lipca 2015

    Uwielbiam jeść

Napisz komentarz