Ciasto z jabłkami w biszkopcie z polewą czekoladową

2015-03-27
  • Czas przygotowania: 0m
  • Czas gotowania: 0m
  • Gotowy w: 0m

Ciasto ucierane

Składniki:

5 jaj

margaryna – tyle, ile waga jaj

cukier – tyle, ile waga jaj

mąka – tyle, ile waga jaj

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodając żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę na sztywno i delikatnie wmieszać w ciasto.

Ciasto biszkoptowe

Ubić biszkopt z 5 jaj.

 Składniki:

5 jaj

3/4 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru kryształu

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić z cukrem, stopniowo dodając żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Dodatki:

4-5 jabłek

10-15 dag twardej marmolady

4-5 łyżek bułki tartej

 Wykonanie:

Jabłka obrać, pokroić w plastry i wydrążyć środki.

Polewa czekoladowa

 Składniki:

10 dag czekolady

(gorzka, mleczna, biała)

Wykonanie:

Czekoladę pokruszyć na drobne kawałeczki i rozpuścić w kąpieli wodnej (naczynie z pokruszoną czekoladą umieścić bezpośrednio nad naczyniem z gotującą wodą). Czekolada powinna rozpuszczać się powoli. Wymieszać po całkowitym jej rozpuszczeniu.

Gotową przyozdobić wierzch ciasta.

Uwaga:

Można dodać do czekolady gorzkiej 1-2 łyżki wody, a do mlecznej i białej 1-2 łyżki mleka.

 Przygotowanie do pieczenia:

Ciasto ucierane – posypać tartą bułką – rozłożyć plastry jabłek – środek każdego plastra wypełnić marmoladą – zalać ciastem biszkoptowym. Piec w temp. ok. 180 st. C przez ok. 50 min.

Po upieczeniu wierzch przyozdobić polewą czekoladową.

Przepis pochodzi z najnowszej książki 102 CIASTA Z OWOCAMI SIOSTRY ANASTAZJI.

140 na 500 pż 22 04

Rodzaj przepisu:
Średnia ocena czytelników

(3.5 / 5)

3.5 5 20
Oceń ten przepis

20 osoba ocenił(a) ten przepis

Podobne przepisy:
  • Ciasto z kokosem

  • Puszek

  • Toffi

  • Babeczki z serem

  • Baranek wielkanocny

Komentarze

  1. wysłany przez Genowefa 8 października 2016

    przepyszne ciasto polecam

  2. wysłany przez Genowefa 8 października 2016

    cisto jeszcze 5 minut w piekarniku wyrosło pięknie,na pewno będzie pyszne

  3. wysłany przez Barbara 28 marca 2015

    Bardzo dobre ciacho lubię takie bo kwaskowe z jabłkami:)nn1

Napisz komentarz