Składniki:
1 l bulionu warzywnego
½ kg fileta z karpia
1 duża cebula
1 łyżka oliwy
5 dag suszonych grzybów
1 łyżka masła
½ l zimnej wody
1 pęczek zielonej pietruszki
sól
pieprz
Wykonanie:
Grzyby wymyć, zalać zimną wodą i pozostawić na ok. 2 godz., po czym ugotować z dodatkiem masła. Gdy grzyby będą miękkie – odstawić z ognia, wyjąć grzyby i pokroić w paseczki.
Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na złoty kolor na oliwie.
Bulion warzywny zagotować i dodać pokrojonego w kostkę karpia, zeszkloną cebulę i całość gotować przez ok. 10-15 min. Pod koniec wlać wywar grzybowy, dodać pokrojone grzyby i przez chwilę zagotować, po czym doprawić solą i pieprzem do smaku.
Przed podaniem do gorącej zupy wmieszać łazanki i posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
ŁAZANKI
Składniki:
25 dag mąki pszennej
2 jaja
1 łyżka oleju
¼ łyżeczki soli
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicy, na środku zrobić wgłębienie, wlać roztrzepane jaja, olej i sól. Wymieszać wszystkie składniki, zagnieść ciasto i wyrabiać, podsypując mąką tak długo, aż uzyska jednolitą konsystencję, będzie elastyczne i po przekrojeniu widoczne będą pęcherzyki powietrza.
Gotowe ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. 15 min, po czym odcinając po kawałku, rozwałkować cienkie placki, oprószyć mąką i pozostawić do wyschnięcia na ok. 30 min.
Podsuszone placki pokroić nożem lub radełkiem na paski o szerokości ok. 1 cm, następnie w kwadraciki.
Do gotującej się osolonej wody wrzucać partiami łazanki, gotować do czasu wypłynięcia na wierzch, odcedzić i przelać zimną wodą.
Średnia ocena czytelników
(4 / 5)
Brak komentarzy