Zakwas buraczany

Składniki:

1 kg buraków czerwonych (podłużnych)
4 ząbki czosnku
1 liść laurowy
2-3 ziarna ziela angielskiego
3 ziarenka pieprzu
½ łyżeczki soli
1 piętka razowego chleba na zakwasie

Wykonanie:

Buraki wymyć, obrać, pokroić w grube plastry i ciasno ułożyć w dużym szklanym słoju (lub w kamionkowym naczyniu), przekładając plasterkami czosnku i przyprawami. Zalać zimną przegotowaną wodą, tak by buraki nie wystawały poza jej powierzchnię. Wierzch przykryć piętką razowego chleba. Słój nakryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 dni.

Po kilku dniach zebrać z powierzchni wytworzoną pianę, przecedzić i czysty zakwas przelać do butelek. Butelki szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki. Tak przygotowany zakwas jest gotowy zarówno do sporządzenia barszczu czerwonego, jak i do bezpośredniego wypicia.



Średnia ocena czytelników

(3.7 / 5)

3.7 5 24
Oceń ten przepis

Liczba ocen
24

1 komentarz

  • Odpowiedz
    MS
    3 sierpnia 2020 / 13:28

    Czy po zakwaszeniu wykorzystujemy tylko płyn? Z plastrów buraka nic się już nie da zrobić? Piętkę razowca plus resztki przypraw wyrzucamy?

  • Napisz komentarz