Składniki:
1 kg buraków czerwonych (podłużnych)
4 ząbki czosnku
1 liść laurowy
2-3 ziarna ziela angielskiego
3 ziarenka pieprzu
½ łyżeczki soli
1 piętka razowego chleba na zakwasie
Wykonanie:
Buraki wymyć, obrać, pokroić w grube plastry i ciasno ułożyć w dużym szklanym słoju (lub w kamionkowym naczyniu), przekładając plasterkami czosnku i przyprawami. Zalać zimną przegotowaną wodą, tak by buraki nie wystawały poza jej powierzchnię. Wierzch przykryć piętką razowego chleba. Słój nakryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 dni.
Po kilku dniach zebrać z powierzchni wytworzoną pianę, przecedzić i czysty zakwas przelać do butelek. Butelki szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki. Tak przygotowany zakwas jest gotowy zarówno do sporządzenia barszczu czerwonego, jak i do bezpośredniego wypicia.
Średnia ocena czytelników
(3.7 / 5)
1 komentarz
MS
3 sierpnia 2020 / 13:28Czy po zakwaszeniu wykorzystujemy tylko płyn? Z plastrów buraka nic się już nie da zrobić? Piętkę razowca plus resztki przypraw wyrzucamy?