Uszka do zup czystych

Składniki:

3 szklanki mąki
1 jajo
1 szklanka ciepłej wody
2 łyżki oliwy

Wykonanie:

Do mąki dodać jajo, oliwę i zarobić, stopniowo dolewając wodę. Podsypując mąką, wyrobić na jednolitą konsystencję. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 min, po czym odcinając po kawałku, rozwałkować placki i wykrawać foremką krążki o średnicy 3-4 cm. Na środek każdego nałożyć wcześniej przygotowany farsz grzybowy, zlepić brzegi jak na pierogi, a następnie mocno z sobą zlepić końcówki pierożka, tworząc kształt uszka.

Gotowe uszka wrzucić do wrzącej, osolonej wody, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką i gotować przez 3-4 min do czasu ich wypłynięcia. Ugotowane uszka wyjąć łyżką cedzakową, odsączyć z wody, Rozłożyć na talerzach i zalać gorąca czystą zupą.



Średnia ocena czytelników

(5 / 5)

5 5 1
Oceń ten przepis

Liczba ocen
1

Brak komentarzy

Napisz komentarz