Puszek

Biszkopt jasny:

Składniki:

6 jaj
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
2. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać.
3. Wylać na formę do pieczenia.
4. Piec w temp. 160-180°C ok. 30-40 min.

Masa migdałowa:

Składniki:

15 dag cukru kryształu
3 łyżki słodkiego mleka
2 łyżki płynnego miodu
15 dag masła
30 dag płatków migdałowych

Wykonanie:

Cukier, miód, masło, mleko – wymieszać, podgrzać, dodać płatki migdałowe. Wymieszać ponownie i podsmażyć.

Bita śmietana I:

Składniki:

1/2 l śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny
cukier puder do smaku

Wykonanie:

Śmietanę ubić, dodać cukier i letnią żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody.

Bita śmietana II:

Składniki:

1/2 l śmietany kremówki
3 łyżki żelatyny
kakao (do koloru)
cukier puder do smaku

Wykonanie:

Śmietanę ubić, dodając cukier, kakao (według gustu) i na końcu letnią żelatynę, rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody.

Przełożenie ciasta:

Dodatki:

1 puszka mleka słodzonego, skondensowanego (gotowanego ok. 2 1/2 godz.)
1 paczka okrągłych biszkoptów
3-4 kostki czekolady
Biszkopt – mleko skondensowane – masa migdałowa – bita śmietana I – biszkopty – bita śmietana II – starta czekolada



Średnia ocena czytelników

(3.4 / 5)

3.4 5 93
Oceń ten przepis

Liczba ocen
93

8 komentarzy

  • Odpowiedz
    Sabina
    13 listopada 2023 / 22:38

    Dlaczego do jasnej śmietany dodajemy mniej zelatyny niż do kakaowej?

  • Odpowiedz
    Iwona
    18 grudnia 2018 / 11:25

    Ciasto wygląda przepysznie, chciałabym je wypróbować. Na jaką blachę jest to porcja?

  • Odpowiedz
    Sabina
    20 czerwca 2017 / 11:23

    Szczęść Boże. Nie rozumiem tego mleka w puszce skondensowanego słodzonego gotowanego przez 2 i1/2 h. Ja mam przez tyle gotować to mleko z puszki i gdzie ja je mogę znaleźć. W każdym sklepie czy tylko w wybranych ?
    Pozdrawiam !

    • Odpowiedz
      Anna
      6 sierpnia 2017 / 16:07

      Jesli chodzi o mleko to mozna kupic juz gotowa puszke w sklepie i to sie nazywa masa kajmakowa o smaku krówkowym. To jest to samo jak by sie gotowalo to mleko przez tyle godz.

      • Odpowiedz
        Gi
        12 maja 2021 / 16:04

        To nie to samo w smaku nie ma porównania

    • Odpowiedz
      Mariola
      20 września 2017 / 09:39

      Gotowane mleko skondensowane to inaczej masa krówkowa, tzw kajmak.

    • Odpowiedz
      Monika
      23 października 2017 / 22:14

      W tescob biedronka itp. można kupić gotową masę kajmakową koszt około 5-6 złotych

  • Odpowiedz
    Justyna
    21 kwietnia 2017 / 16:52

    Pyszne ciasto polecam zachwyciło wszystkich gości

  • Napisz komentarz