Składniki:
25 dag mąki pszennej
2 jaja
1 łyżki oleju
¼ łyżeczki soli
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, na środku zrobić wgłębienie, wlać roztrzepane jaja, olej i sól. Wymieszać wszystkie składniki, zagnieść ciasto i wyrabiać, podsypując mąką tak długo, aż uzyska jednolitą konsystencję, będzie elastyczne i po przekrojeniu widoczne będą pęcherzyki powietrza. Gotowe ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. 15 min, po czym odcinając po kawałku, rozwałkować cienkie placki, oprószyć mąką i pozostawić do wyschnięcia na ok. 30 min. Podsuszone placki podsypać mąką, zwinąć w rulon o szerokości ok. 5 cm i ostrym nożem pokroić ukośnie na cienkie paseczki. Rozrzucić na stolnicy i pozostawić na 15 min do przeschnięcia. Do gotującej się osolonej wody wrzucać partiami makaron, gotować do czasu wypłynięcia na wierzch, odcedzić i przelać gorącą wodą.
Nadmiar przygotowanego makaronu można ususzyć, rozkładając pokrojone i podsypane mąką nitki na ściereczce. Dobrze wysuszony makaron przełożyć do słoika i szczelnie zakręcić.
Średnia ocena czytelników
(5 / 5)
2 komentarze
Julka
4 października 2020 / 10:03ja robię makaron do każdej zupy u nas dzieci jedzą tylko z makaronem 🙂 mam maszynkę Ariete, robimy makaron razem jest tez przy tym zabawa a smak niepowtarzalny
Mania15
16 lipca 2018 / 10:37Co jutro gotujecie na obiad? Ja zrobie rumfordzka wedlug starego przepisu. Cos pysznego, poszukajcie sobie w goglach: zupa rumfordzka babci