Składniki:
25 dag mąki pszennej
2 jaja
1 łyżka oleju
¼ łyżeczki soli
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicy, na środku zrobić wgłębienie, wlać roztrzepane jaja, olej i sól. Wymieszać wszystkie składniki, zagnieść ciasto i wyrabiać, podsypując mąką tak długo, aż uzyska jednolitą konsystencję, będzie elastyczne i po przekrojeniu widoczne będą pęcherzyki powietrza.
Gotowe ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. 15 min, po czym odcinając po kawałku, rozwałkować cienkie placki, oprószyć mąką i pozostawić do wyschnięcia na ok. 30 min. Podsuszone placki pokroić nożem lub radełkiem na paski o szerokości ok. 1 cm, następnie w kwadraciki. Do gotującej się osolonej wody wrzucać partiami łazanki, gotować do czasu wypłynięcia na wierzch, odcedzić i przelać zimną wodą.
Średnia ocena czytelników
(5 / 5)
Brak komentarzy