Upiec 3 cienkie biszkopty jasne
Masa orzechowa:
Składniki:
25 dag masła
1/2 l mleka
2 budynie waniliowe bez cukru
2-3 łyżki cukru kryształu
5-6 łyżek mielonych orzechów
2-3 łyżki spirytusu
Wykonanie:
Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń, orzechy i spirytus. Masę podzielić na 4 części.
Masa kokosowa:
Składniki:
50 dag masła
2 jaja
1 1/2 szklanki cukru kryształu
20 dag wiórków kokosowych
1 szklanka mleka
Wykonanie:
Zagotować 1 szklankę mleka i zaparzyć kokos. Całe jaja ubić z cukrem na parze. Wlewać cienkim strumieniem 1/2 szklanki gorącego mleka, ciągle ubijając, doprowadzić do wrzenia (nie gotować!). Przestudzić, ciągle ubijając. Masło utrzeć na pulchną masę, dodając przestudzoną masę jajeczną i kokos. Podzielić na 2 części.
Poncz:
Składniki:
1 szklanka zimnej, przegotowanej wody
sok z 3 cytryn
2 łyżki cukru kryształu
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać i nasączyć 3 biszkopty.
Przełożenie placka:
Nasączony biszkopt – cienka warstwa masy orzechowej – 1/2 masy kokosowej – biszkopt posmarowany z obu stron cienką warstwą masy orzechowej – 1/2 masy kokosowej – biszkopt posmarowany od spodu cienką warstwą masy orzechowej – polewa udekorowana kokosem.
Średnia ocena czytelników
(3.7 / 5)
1 komentarz
Yola
14 stycznia 2016 / 13:59Co do más y kokosowej : 1 szkl mleka do zaparzenia kokosu i dodatkowo 1/2 szkl.goracego mleka do jajek???? I to mleko z kokosu odsaczyc??? Czy dodac mleko wraz z kokosem????