Ciasto anielskie

Upiec 3 cienkie biszkopty jasne

Masa orzechowa:

Składniki:

25 dag masła
1/2 l mleka
2 budynie waniliowe bez cukru
2-3 łyżki cukru kryształu
5-6 łyżek mielonych orzechów
2-3 łyżki spirytusu

Wykonanie:

Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń, orzechy i spirytus. Masę podzielić na 4 części.

Masa kokosowa:

Składniki:

50 dag masła
2 jaja
1 1/2 szklanki cukru kryształu
20 dag wiórków kokosowych
1 szklanka mleka

Wykonanie:

Zagotować 1 szklankę mleka i zaparzyć kokos. Całe jaja ubić z cukrem na parze. Wlewać cienkim strumieniem 1/2 szklanki gorącego mleka, ciągle ubijając, doprowadzić do wrzenia (nie gotować!). Przestudzić, ciągle ubijając. Masło utrzeć na pulchną masę, dodając przestudzoną masę jajeczną i kokos. Podzielić na 2 części.

Poncz:

Składniki:

1 szklanka zimnej, przegotowanej wody
sok z 3 cytryn
2 łyżki cukru kryształu

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać i nasączyć 3 biszkopty.

Przełożenie placka:

Nasączony biszkopt – cienka warstwa masy orzechowej – 1/2 masy kokosowej – biszkopt posmarowany z obu stron cienką warstwą masy orzechowej – 1/2 masy kokosowej – biszkopt posmarowany od spodu cienką warstwą masy orzechowej – polewa udekorowana kokosem.



Średnia ocena czytelników

(3.7 / 5)

3.7 5 27
Oceń ten przepis

Liczba ocen
27

1 komentarz

  • Odpowiedz
    Yola
    14 stycznia 2016 / 13:59

    Co do más y kokosowej : 1 szkl mleka do zaparzenia kokosu i dodatkowo 1/2 szkl.goracego mleka do jajek???? I to mleko z kokosu odsaczyc??? Czy dodac mleko wraz z kokosem????

  • Napisz komentarz