Biszkopt z truskawkami i kremem borówkowym

Ciasto biszkoptowe

Upiec biszkopt jasny.

 Składniki:

6 jaj

1 szklanka cukru kryształu

1 szklanka mąki

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 Wykonanie:

Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 st. C ok. 30-40 min.

Masa serowa

Składniki:

1 kg sera homogenizowanego waniliowego

25 dag serka mascarpone

4 łyżeczki żelatyny

20 dag świeżych truskawek

Wykonanie:

Serek homogenizowany połączyć z serkiem mascarpone, dodać rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody żelatynę. Na końcu wmieszać truskawki (duże owoce przekroić na pół).

Galaretka agrestowa

Składniki:

4 galaretki agrestowe

Wykonanie:

Galaretkę rozpuścić zgodnie z przepisem

Krem borówkowy

Składniki:

1 l jogurtu naturalnego

5 łyżeczek żelatyny

10 dag czerwonej porzeczki

10 dag borówek (jagód)

cukier puder do smaku

Wykonanie:

Jogurt roztrzepać z cukrem, dodać – rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody – żelatynę i na końcu wmieszać porzeczki i borówki.

Złożenie ciasta:

Biszkopt jasny – masa serowa – galaretka agrestowa – krem borówkowy – wierzch dekoracyjnie przybrać polewą czekoladową.

Przepis pochodzi z najnowszej książki 102 CIASTA Z OWOCAMI SIOSTRY ANASTAZJI.

140 na 500 pż 22 04

 

 



Średnia ocena czytelników

(3.7 / 5)

3.7 5 18
Oceń ten przepis

Liczba ocen
18

1 komentarz

  • Odpowiedz
    Dorota
    2 lipca 2021 / 09:55

    Szczęść Boże, Siostro. Ten przepis jest na dużą blachę czy małą? Potrzebuję na około 25 osób i zastanawiam się, czy podwoić porcję. Pozdrawiam.

  • Napisz komentarz