Archiwum:

Zielona sałata z truskawkami

Składniki: 1 mała główka sałaty zielonej 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka sosu sałatkowego 15-20 dag truskawek Wykonanie: Sos sałatkowy wymieszać z oliwą, truskawki dobrze wypłukać, usunąć szypułki i przekroić na pół. Wymyte liście sałaty rozłożyć na półmisku, skropić sosem sałatkowym z oliwą i dekoracyjnie ułożyć połówki truskawek.…

Czytaj więcej

Placek jabłkowy z bakaliami

Składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 6 jaj 2 łyżeczki cynamonu 1 szklanka cukru kryształu 10 dag rodzynek 5 dag płatków migdałowych 1 kg jabłek Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Rodzynki sparzyć. Jaja utrzeć z cukrem, stopniowo dodając olej, mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Na końcu wmieszać jabłka, rodzynki i płatki migdałowe.…

Czytaj więcej

Makaron z grzybami

Grzyby oczyścić i pokroić na plasterki. Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodać pokrojone grzyby. Dusić do miękkości. Pod koniec doprawić do smaku i dodać połowę natki pietruszki. Połowę grzybów zmiksować i połączyć z wywarem jarzynowym.…

Czytaj więcej

Placek kruchy z owocami

Placek kruchy z owocami

Z mąki, proszku do pieczenia, margaryny, żółtek zagnieść kruche ciasto, podzielić na 2 części i przez chwilę schłodzić w lodówce. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę, ułożyć owoce. Białka ubić z cukrem i szczyptą soli.…

Czytaj więcej