Ciasta

Ciasto anielskie

Zagotować 1 szklankę mleka i zaparzyć kokos. Całe jaja ubić z cukrem na parze. Wlewać cienkim strumieniem 1/2 szklanki gorącego mleka, ciągle ubijając, doprowadzić do wrzenia (nie gotować!). Przestudzić, ciągle ubijając.…

Czytaj więcej

Pierniczki świąteczne

Miód zagotować z przyprawą. Dodać gorący do mąki i wymieszać. Po przestygnięciu dodać ubite jaja z cukrem, karmel, sodę i całość dobrze wyrobić. Na końcu dodać stopiony letni tłuszcz. Wyrobić ciasto i pozostawić na noc w lodówce. Schłodzone rozwałkować i wycinać foremką różne kształty pierniczków.…

Czytaj więcej

Blok kawowy

Kawę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody. Do kawy dodać masło, cukier i rozpuścić. Odstawić do przestudzenia. Gdy lekko przestygnie dodać mleko w proszku, wymieszać, dodać pokrojone wafelki, orzeszki, migdały, pokruszone herbatniki. Wąską foremkę wyłożyć folią spożywczą. Masę przełożyć do foremki, odstawić do stwardnienia. Kroić w cienkie plasterki.…

Czytaj więcej