Mleko połączyć z wodą i dodać pozostałe składniki. Dobrze wymieszać na jednolitą masę. Konsystencja powinna być nieco gęsta. Na niewielką ilość rozgrzanego tłuszczu każdorazowo wylewać porcję ciasta, rozprowadzając równomiernie na całej patelni.…
Margarynę, olej, cukier, likier oraz wodę – zagotować. Przestudzić, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz startą skórkę z cytryny. Na końcu delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek.…
Zagotować 1 szklankę mleka i zaparzyć kokos. Całe jaja ubić z cukrem na parze. Wlewać cienkim strumieniem 1/2 szklanki gorącego mleka, ciągle ubijając, doprowadzić do wrzenia (nie gotować!). Przestudzić, ciągle ubijając.…
Buraczki dokładnie umyć, obrać i pokroić w plasterki. Przełożyć do kamiennego garnka lub słoja, dodać przyprawy i zalać letnią przegotowaną wodą tak, by buraczki były zanurzone. Na wierzch położyć kawałki chleba żytniego. Całość przykryć gazą. Odstawić do ciepłego pomieszczenia na 4-5 dni.…
Kawę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody. Do kawy dodać masło, cukier i rozpuścić. Odstawić do przestudzenia. Gdy lekko przestygnie dodać mleko w proszku, wymieszać, dodać pokrojone wafelki, orzeszki, migdały, pokruszone herbatniki. Wąską foremkę wyłożyć folią spożywczą. Masę przełożyć do foremki, odstawić do stwardnienia. Kroić w cienkie plasterki.…