Archiwum:

Pstrąg pieczony w warzywach

Ryby dokładnie oczyścić, wyjąć skrzela, wierzch i środek posypać solą i pieprzem. Seler, pieczarki, paprykę, cebule drobno pokroić i wymieszać. Pstrągi nafaszerować natką pietruszki, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i kawałkiem masła. Każdego przełożyć na oddzielną folię aluminiową i boki obłożyć mieszanką wcześniej przygotowanych warzyw.…

Czytaj więcej

Makaron z suszonymi pomidorami

Liście szpinaku oczyścić, pokroić i przelać wrzątkiem. Pomidory pokroić w drobne paski. Oliwę ze słoika rozgrzać i połączyć z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Chwilę poddusić, dodać sparzony szpinak i po chwili – pokrojone pomidory. Przyprawić do smaku bazylią i oregano.…

Czytaj więcej

Sałatka wiosenna

Sałatę umyć, oczyścić, rozdrobnić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ósemki. Rzodkiewkę pokroić w plasterki. Ogórek pokroić w kostkę. Ugotowane jaja pokroić w ćwiartki. Połączyć wszystkie składniki (z wyjątkiem serka) i dokładnie wymieszać z sosem.…

Czytaj więcej

Barszcz czerwony z uszkami

Buraczki dokładnie umyć, obrać i pokroić w plasterki. Przełożyć do kamiennego garnka lub słoja, dodać przyprawy i zalać letnią przegotowaną wodą tak, by buraczki były zanurzone. Na wierzch położyć kawałki chleba żytniego. Całość przykryć gazą. Odstawić do ciepłego pomieszczenia na 4-5 dni.…

Czytaj więcej