Ciasto:
Składniki:
50 dag mąki pszennej
10 dag cukru pudru
15 dag margaryny
10 dag płynnego miodu
1 jajo
1 1/2 łyżeczki sody
śmietana kwaśna (tyle, ile pochłonie
ciasto)
1 mały słoik powideł śliwkowych
Wykonanie:
Margarynę pokruszyć i wymieszać z mąką,
dodać sodę, miód, cukier, jajo, śmietanę.
Zarobić ciasto tak, by jego gęstość była jak
na ciasto pierogowe. Ciasto podzielić na
dwie części. Jedną rozwałkować i wyłożyć
spód i boki blaszki. Wierzch posmarować
powidłami.
Nadzienie do kulek:
Składniki:
1/2 szklanki pokrojonych
orzechów
1/2 szklanki pokrojonych
migdałów
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki pokrojonych
skórek z pomarańczy
1/2 szklanki płynnego miodu
Wykonanie:
W naczyniu wymieszać bakalie z miodem
i podgrzewać na wolnym ogniu. Drugą
część ciasta rozwałkować i wykrawać kółka
o średnicy trochę większej niż średnica
szklanki. Na każde kółko nakładać nadzienie
z bakalii, skleić i formować kulki. Kulki
układać na blasze wyłożonej ciastem
posmarowanym powidłami: 4 rzędy kulek
na szerokość i 7 rzędów na długość blaszki.
Ciasto upiec w piekarniku.
Masa:
Składniki:
1/2 l mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 cukier waniliowy
1 kostka masła
cukier do smaku
Wykonanie:
Z mleka, mąki, cukru waniliowego ugotować
budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony
budyń. Do smaku można dodać
odrobinę spirytusu.
Dodatki:
28 okrągłych biszkoptów
(tyle, ile kulek)
1/2 szklanki rumu
Wykonanie ciasta:
Masą budyniową wypełnić przestrzeń między
kulkami. Każdą kulkę przykryć okrągłym
biszkoptem nasączonym rumem.
Całość polać polewą.
Ciasto kroić na porcje tak, aby zawsze w połowie
przekroić kulkę.
Średnia ocena czytelników
(3.4 / 5)
2 komentarze
Jadwiga
18 grudnia 2015 / 00:23Wygląda pysznie 🙂 i pewnie tak smakuje .
Upiekę go na opłatek do pracy .
Ciekawe jak będzie smakował koleżankom .
Karolina
9 grudnia 2015 / 21:19Ile i w jakiej temperaturze trzeba piec ciasto Ule Karoliny?