Składniki:
1 1/2 l jogurtu naturalnego,
9 łyżeczek żelatyny,
cukier puder do smaku,
2 galaretki zielone,
2 galaretki truskawkowe,
1 kg truskawek.
Wykonanie:
Upiec biszkopt ciemny z 4 jaj.
Galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu.
Do 1/2 l jogurtu dodać cukier do smaku oraz 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody. Masę rozprowadzić na biszkopcie i zalać zieloną tężejącą galaretką.
Do pozostałego jogurtu dodać cukier do smaku, 6 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szklanki wody i rozprowadzić na galaretce zielonej.
Na ostatnią warstwę masy jogurtowej rozłożyć umyte i obrane truskawki. Całość zalać tężejącą galaretką truskawkową.
Średnia ocena czytelników
(4.1 / 5)
8 komentarzy
Michał
25 kwietnia 2016 / 16:34Bardzo pyszne są ciasta i inne przepisy siostry Anastazji warto kupować książki z przepisami i warto kupować też filmy na płytach dvd z przepisami siostry Anastazji.
Andzia
25 marca 2016 / 12:27Czy muszę odczekać aż zielona galaretka stężeje na warstwie kremu ? Czy od razu na zieloną galaretkę mogę nakładać kolejną warstwę kremu ? Nic się z tą galaretką nie stanie ?
lilka londyn
6 sierpnia 2015 / 09:34Ludzie wy naprawde jestescie jacys przetrzymani……poltora litra jogurtu nie umiesz odmierzyc??????Albo upiec jakikolwiek cienki biszkopt??????????To ciasto robi sie partiami i partiami skladniki-zupelnie nie rozumiem co sie tobie zsiadlo za szybko?????Lepiej nie bierz sie za robiebie deserow skoro taki banal to dla ciebie problem.Ehhhhh…te dzisiejsze kobiety do niczego sie nie nadaja…
Agnieszka
15 maja 2015 / 11:07Do Edyta: wystarczy dobrze rozplanować pracę, galaretkę można rozrobić wcześniej a gdy będziesz robić masę jogurtowa wystudzona galaretkę wstawić do lodówki i wszystko się uda;)
Edyta
7 marca 2015 / 22:09Niestety to jest truskawkowy koszmar a nie marzenie. Wszystko zsiada się w swoim tempie nie wiadomo co rozrabiać, galaretki tężeją w nieskończoność, żelatyna tężeje w tempie ekspresowym. Trzeba już wylewać jogurt bo się robi sztywny a galaretka jeszcze pływa! Dramat więcej nerwów niż to warte
aneta
5 lutego 2015 / 18:32Ile to jest 1.5 jogurtu?
Ola
16 października 2014 / 17:05A jak upiec biszkopt?
Barbara
9 marca 2014 / 16:26Ananasowa Delicja – przepyszne ciasto. Kupiłam 7 książek Siostry Anastazji razem z córką. Wypróbowałyśmy już nie jeden przepis, wszystkie są rewelacyjne. Warto się pokusić o wszystkie książki siostry, opłacalna inwestycja.