Tort bezowy z truskawkami

Ciasto

 

Składniki:

9 jaj
1 1/2 szklanki cukru kryształu
1 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160- -180 st. C ok. 30-40 min.
Po przestudzeniu przekroić na 2 części.

Krem

 

Składniki:

25 dag masła
2 jaja
4 łyżki cukru kryształu
30 dag truskawek (najlepiej świeżych)
kartonik małych bez

Wykonanie:

Jaja ubić z cukrem na parze. Masło utrzeć na puszystą masę. Połączyć z przestudzonymi ubitymi jajami. Ciągle ucierając, stopniowo dodawać truskawki.

Polewa ciemna

 

Składniki:

25 dag margaryny
1 szklanka cukru kryształu
3 łyżki wody
3 łyżki kakao

Wykonanie:

Składniki włożyć do garnka. Postawić na wolnym ogniu, dobrze wymieszać i podgrzewać do zagotowania.

Przełożenie tortu

Ciasto – 1/2 kremu – bezy – 1/2 kremu – ciasto – polewa (jeśli zostaną bezy, można wykorzystać je do dekoracji, układając na polewie).

 



Średnia ocena czytelników

(3.4 / 5)

3.4 5 16
Oceń ten przepis

Liczba ocen
16

Brak komentarzy

Napisz komentarz