Torcik z kremem śliwkowym

Składniki:

1/2 l mleka
2 żółtka
2 budynie waniliowe (śmietankowe) bez cukru
25 dag masła
20-30 dag śliwek suszonych
alkohol

Ciasto:

Upiec biszkopt ciemny z 8 jaj i przekroić na dwa placki. Upiec biszkopt jasny z 4 jaj.

Krem śliwkowy:

Wykonanie:

Dzień wcześniej namoczyć śliwki w alkoholu. Następnie odsączyć i pokroić w drobną kostkę. Z mleka, żółtek i budyniu w proszku ugotować budyń. Przestudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać przestudzony budyń i pokrojone śliwki. Krem podzielić na dwie części.

Dodatek:

1/4 szklanki alkoholu
3/4 szklanki wody

Wykonanie:

Alkohol wymieszać z wodą. (Zamiast alkoholu można użyć rozcieńczony sok cytrynowy lub pomarańczowy).

Złożenie ciasta:

Biszkopt ciemny – nasączyć alkoholem (sokiem) – krem śliwkowy – biszkopt jasny – krem śliwkowy – biszkopt ciemny – nasączyć alkoholem (sokiem) – wierzch przyozdobić polewą czekoladową.



Średnia ocena czytelników

(3.4 / 5)

3.4 5 30
Oceń ten przepis

Liczba ocen
30

Brak komentarzy

Napisz komentarz