Składniki:
1/2 l mleka
2 żółtka
2 budynie waniliowe (śmietankowe) bez cukru
25 dag masła
20-30 dag śliwek suszonych
alkohol
Ciasto:
Upiec biszkopt ciemny z 8 jaj i przekroić na dwa placki. Upiec biszkopt jasny z 4 jaj.
Krem śliwkowy:
Wykonanie:
Dzień wcześniej namoczyć śliwki w alkoholu. Następnie odsączyć i pokroić w drobną kostkę. Z mleka, żółtek i budyniu w proszku ugotować budyń. Przestudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać przestudzony budyń i pokrojone śliwki. Krem podzielić na dwie części.
Dodatek:
1/4 szklanki alkoholu
3/4 szklanki wody
Wykonanie:
Alkohol wymieszać z wodą. (Zamiast alkoholu można użyć rozcieńczony sok cytrynowy lub pomarańczowy).
Złożenie ciasta:
Biszkopt ciemny – nasączyć alkoholem (sokiem) – krem śliwkowy – biszkopt jasny – krem śliwkowy – biszkopt ciemny – nasączyć alkoholem (sokiem) – wierzch przyozdobić polewą czekoladową.
Średnia ocena czytelników
(3.4 / 5)
Brak komentarzy