Biszkopt jasny:
Składniki:
6 jaj
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
2. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać.
3. Wylać na formę do pieczenia.
4. Piec w temp. 160-180°C ok. 30-40 min.
Biszkopt ciemny:
Składniki:
6 jaj
1 szklanka cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki pszennej
2-3 łyżeczki kakao
Wykonanie:
1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
2. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać.
3. Wylać na formę do pieczenia.
4. Piec w temp. 160-180°C ok. 30-40 min.
Masa budyniowa:
Składniki:
3/4 l słodkiego mleka
3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
1 1/2 kostki masła
1 płaska łyżeczka kakao
cukier do smaku
Wykonanie:
Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao.
Dodatki:
1/2 puszki mleka skondensowanego, słodzonego (gotowanego przez ok. 3 godz.)
2-3 listki wafli
Przełożenie ciasta:
Biszkopt ciemny – masa budyniowa biała – wafel – mleczna masa – wafel – masa budyniowa ciemna – biszkopt jasny – polewa
Uwaga:
Jeżeli listki wafli są mniejsze niż powierzchnia biszkoptu, należy dołożyć dodatkowe wafle.
Średnia ocena czytelników
(3.8 / 5)
1 komentarz
ola
12 listopada 2017 / 14:38Bardzo proszę jaka wielkosc formy