Składniki:
1 duża wiązka szpinaku,
1 cytryna,
3-4 ząbki czosnku (lub wg uznania),
1-1 1/2 szklanki wody,
sól.
Wykonanie:
Szpinak oczyścić, umyć i zagotować z dodatkiem soli i soku z cytryny. Po 2-3 min. dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku i przełożyć do słoików. Dobrze zakręcić i pasteryzować przez ok. 10 min.
Podawać jako samodzielną przekąskę, dodatek do mięsa, ryb, zapiekanek, pierogów, naleśników, makaronu, kaszy.
153 przetwory i dania mięsne siostry Anastazji
Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/wamstron/domains/siostra-anastazja.pl/public_html/wp-content/themes/siostra-anastazja/content.php on line 138
Średnia ocena czytelników
(3.4 / 5)
3.4
5
16
Liczba ocen
16
Siostra Anastazja ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości od lat gotuje i piecze dla krakowskich jezuitów. Nazwana przez tygodnik Gość Niedzielny „Pierwszą Kucharką Rzeczpospolitej” podbiła serca Polaków. Jej kulinarne bestsellery sprzedały się dotąd w łącznym nakładzie ponad 3 000 000 egzemplarzy. W 2008 r. otrzymała Nagrodę Prezesa Międzynarodowych Targów Poznańskich.
2 komentarze
Kupuj sezonowe warzywa i owoce. Zobacz, kiedy kupować i jak przechowywać. - Grunt to bunt
26 lipca 2017 / 11:10[…] i szpinak możesz zamrozić jako surowe liście, albo zamknąć w słoikach na zimę (tak jak tutaj), ja tak robiłam, kiedy już nie miałam miejsca w […]
WANDA
16 stycznia 2014 / 15:26UWIELBIAM SZPINAK ,ROBIE NALESNIKI ZE SZPINAKIEM .DO SZPINAKU UGOTOWANEGO ,ODCEDZONEGO DODAJE 1 LYZKE MASLA ,CZOSNEK I 2 JAJKA MNA 1/2 KG I TO GOTJE . FARSZ GOTOWY – SMARUJE TYM NALESNIKI I SA PYSZNE. DZIECI UWIELBIAJA TAK ROBIONY SZOINAK . W INNY SPOSOB JAK BYL ROBIONY NIE CHCIALY JESC A TAK JEDZA Z APETYTEM.ZYCZE SMACZNEGO.***WANDA***