Biszkopt orzechowy:
Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki cukru kryształu
7 dag mąki
5 dag zmielonych orzechów
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić, dodając po łyżce cukru. Dodawać po 1 żółtku, ciągle ubijając. Dodać orzechy, mąkę z proszkiem i lekko wymieszać. Piec w temp. 180 st. C przez 30-40 min. Przekroić na 2 placki.
Masa:
Składniki:
1 puszka ananasów
1 jasny budyń
25 dag masła
1 szklanka cukru pudru
4 żółtka
Wykonanie:
Oddzielić ananasy od soku. Z soku (jeżeli nie ma pełnej szklanki dopełnić wodą) ugotować budyń jasny. Masło, cukier i żółtka utrzeć, dodać zimny budyń i pokrojone owoce z puszki.
Biszkopt kokosowy:
Składniki:
4 białka
1 szklanka cukru
20 dag wiórków kokosowych
Wykonanie:
Z białek ubić pianę, dodać cukier. Dodać kokos i upiec na złoty kolor.
Przełożenie placka:
Biszkopt orzechowy – masa – biszkopt kokosowy – masa – biszkopt orzechowy.
Średnia ocena czytelników
(3.7 / 5)
3 komentarze
Super
9 grudnia 2018 / 19:46Szkoda ze nie ma podanej wielkości formy bo to chyba ważne bardzo proszę o podanie
Krystyna
20 sierpnia 2017 / 11:16Zrobiłam ciasto św. Marty,. Przepyszne , polecam !!!
Michał
24 kwietnia 2016 / 21:10siostry przepisy są bardzo pyszne i kupujemy często siostry książki z przepisami