Śmietanowiec z jabłkami

Ciasto

Składniki:

1/2 kg mąki

2 jaja

8 dag margaryny

1 szklanka cukru kryształu

4 łyżki letniego mleka

1 łyżeczka amoniaku

1 łyżeczka proszku

do pieczenia

5 jabłek (lub litrowy słoik jabłek tartych)

Wykonanie:

Jaja utrzeć z cukrem, dodać roztopioną margarynę oraz amoniak rozpuszczony w mleku. Odstawić w przykrytym naczyniu do lodówki. Po 12 godz. dodać do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i wyrobić ciasto. Podzielić na 5 części. Z trzech upiec osobne placki w temp. ok. 180 st. C przez ok. 25 min. Pozostałe 2 części przełożyć odciśniętymi jabłkami startymi na tarce o dużych oczkach i piec w całości w temp. 180 st. C przez ok. 35- 40 min.

Bita śmietana

Składniki:

1 l śmietany 36%

1/2 szklanki cukru pudru

1 cukier waniliowy

Wykonanie:

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Podzielić na 3 części.

Przełożenie Ciasta

Ciasto z jabłkami – 1/3 bitej śmietany – ciasto – 1/3 bitej śmietany – ciasto – 1/3 bitej śmietany – pokruszone ciasto.

 

Polecamy najnowszą książkę 102 CIASTA Z OWOCAMI SIOSTRY ANASTAZJI.

140 na 500 pż 22 04

 

 



Średnia ocena czytelników

(3.8 / 5)

3.8 5 33
Oceń ten przepis

Liczba ocen
33

6 komentarzy

  • Odpowiedz
    Han
    19 stycznia 2019 / 16:11

    Czy po 12h w lodówce to ma zmienić swoją objętość?

  • Odpowiedz
    Barbara
    22 września 2017 / 19:52

    Jakiego rozmiaru blaszka do tego ciasta?

  • Odpowiedz
    Anna
    19 kwietnia 2016 / 20:26

    Czycw przepisie nie ma pomyłki? Tylko 8 dag margaryny? A mozna dac masło?

  • Odpowiedz
    Danuta Burdzy
    14 lipca 2015 / 06:54

    Uwielbiam przepisy siostry Anastazji sa dobre mam 6 ksiąrzek .

  • Odpowiedz
    Danuta
    13 lipca 2015 / 23:03

    bardzo pyszne ciasto

  • Odpowiedz
    Małgorzata
    13 lipca 2015 / 21:47

    Uwielbiam jeść

  • Napisz komentarz