Ciasto
Składniki:
1/2 kg mąki
2 jaja
8 dag margaryny
1 szklanka cukru kryształu
4 łyżki letniego mleka
1 łyżeczka amoniaku
1 łyżeczka proszku
do pieczenia
5 jabłek (lub litrowy słoik jabłek tartych)
Wykonanie:
Jaja utrzeć z cukrem, dodać roztopioną margarynę oraz amoniak rozpuszczony w mleku. Odstawić w przykrytym naczyniu do lodówki. Po 12 godz. dodać do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i wyrobić ciasto. Podzielić na 5 części. Z trzech upiec osobne placki w temp. ok. 180 st. C przez ok. 25 min. Pozostałe 2 części przełożyć odciśniętymi jabłkami startymi na tarce o dużych oczkach i piec w całości w temp. 180 st. C przez ok. 35- 40 min.
Bita śmietana
Składniki:
1 l śmietany 36%
1/2 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
Wykonanie:
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Podzielić na 3 części.
Przełożenie Ciasta
Ciasto z jabłkami – 1/3 bitej śmietany – ciasto – 1/3 bitej śmietany – ciasto – 1/3 bitej śmietany – pokruszone ciasto.
Polecamy najnowszą książkę 102 CIASTA Z OWOCAMI SIOSTRY ANASTAZJI.
Średnia ocena czytelników
(3.8 / 5)
6 komentarzy
Han
19 stycznia 2019 / 16:11Czy po 12h w lodówce to ma zmienić swoją objętość?
Barbara
22 września 2017 / 19:52Jakiego rozmiaru blaszka do tego ciasta?
Anna
19 kwietnia 2016 / 20:26Czycw przepisie nie ma pomyłki? Tylko 8 dag margaryny? A mozna dac masło?
Danuta Burdzy
14 lipca 2015 / 06:54Uwielbiam przepisy siostry Anastazji sa dobre mam 6 ksiąrzek .
Danuta
13 lipca 2015 / 23:03bardzo pyszne ciasto
Małgorzata
13 lipca 2015 / 21:47Uwielbiam jeść