Sernik z suszonymi śliwkami

Ciasto:

Składniki:

10 dag margaryny
10 dag cukru pudru
15 dag mąki pszennej
6 żółtek
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Masa serowa:

Składniki:

1 1/4 kg sera białego zmielonego
10 jaj
35-40 dag cukru kryształu
1 1/2 torebki budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
30 dag margaryny
20-25 dag suszonych śliwek

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo żółtka, następnie ser wymieszany z budyniem. Białka ubić na pianę, wmieszać delikatnie do sera, dodając pokrojone w ćwiartki suszone śliwki.
Ciasto wylać do formy, na ciasto rozprowadzić masę serową. Piec ok. 1 godz. w temp. 180 st. C. Pod koniec pieczenia – na wierzch ciasta rozprowadzić pianę. Zapiec ponownie w piekarniku.

Piana:

Składniki:

6 białek
1 szklanka cukru pudru

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.

kup_143_2



Średnia ocena czytelników

(3.5 / 5)

3.5 5 22
Oceń ten przepis

Liczba ocen
22

Brak komentarzy

Napisz komentarz