Ciasto:
Składniki:
10 dag margaryny
10 dag cukru pudru
15 dag mąki pszennej
6 żółtek
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Masa serowa:
Składniki:
1 1/4 kg sera białego zmielonego
10 jaj
35-40 dag cukru kryształu
1 1/2 torebki budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
30 dag margaryny
20-25 dag suszonych śliwek
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo żółtka, następnie ser wymieszany z budyniem. Białka ubić na pianę, wmieszać delikatnie do sera, dodając pokrojone w ćwiartki suszone śliwki.
Ciasto wylać do formy, na ciasto rozprowadzić masę serową. Piec ok. 1 godz. w temp. 180 st. C. Pod koniec pieczenia – na wierzch ciasta rozprowadzić pianę. Zapiec ponownie w piekarniku.
Piana:
Składniki:
6 białek
1 szklanka cukru pudru
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
Średnia ocena czytelników
(3.5 / 5)
Brak komentarzy