Składniki:
Ciasto kruche:
25 dag mąki pszennej,
5 dag cukru pudru,
10 dag margaryny,
3-4 żółtka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa serowa:
1 kg sera (dwukrotnie zmielonego),
20 dag margaryny,
3 jaja,
1 budyń,
1 szklanka cukru pudru,
10-15 dag rodzynek.
Wykonanie:
Z podanych składników szybko zarobić ciasto kruche i upiec 3 placki.
Ser utrzeć z cukrem i jajami.
W garnku rozpuścić margarynę i na gorący tłuszcz wyłożyć ser, ciągle mieszając. Do gorącego dodać suchy budyń i rodzynki – dalej mieszając. Gdy masa zacznie odchodzić od garnka – odstawić, podzielić na 3 części i gorącą przekładać ciasto wg kolejności: ciasto kruche – masa serowa – ciasto kruche – masa serowa – ciasto kruche – masa serowa.
Dodatek:
2-3 galaretki cytrynowe dowolne owoce (zgodnie z upodobaniem)
Galaretkę rozpuścić wg przepisu. Wierzch przybrać pokrojonymi owocami i zalać tężejącą galaretką.
Średnia ocena czytelników
(3.9 / 5)
7 komentarzy
Agnieszka
3 kwietnia 2022 / 15:12Jak długo piec te placki kruche i w jakiej temperaturze? Czyli z podanych składników wychodzą tezy placki (podzielić na trzy części)
Ewelina
29 grudnia 2017 / 10:17To jest przepis na blaszkę 25×36?
amelia
29 kwietnia 2017 / 17:29wysłany przez Marzena 30 czerwca 2015
Wydaje mi się, że na zdjęciu w galaretce są chyba jakieś owoce lub biszkopciki. Co to?
Marzena
30 czerwca 2015 / 19:45Wydaje mi się, że na zdjęciu w galaretce są chyba jakieś owoce lub biszkopciki. Co to?
Suu
23 maja 2015 / 23:54Jestem pewien ze Sernik się uda:)) I mam naeijdze ze szybciutko go zrobisz:) Dziękuję serdecznie za mile słowa i jak przekaże Kasi co napisałaś to na pewno bardzo się ucieszy!Serdecznie pozdrawiamMichał
urszula
6 marca 2014 / 17:11Wszystko fajnie. A kiedy dodawać jajka do sera?
Joseph
23 maja 2015 / 20:15świetny przepis,,,pieknie wyrosły i najważniejsze że w prkojrezu ser nie robi w środku takiej dziury w cieście tylko ładnie przylegadodatkowo do masy serowej dodałam 2 łyźki budyniu