Sernik przekładany ciastem kruchym

Sernik przekładany ciastem kruchym

Składniki:

Ciasto kruche:

25 dag mąki pszennej,
5 dag cukru pudru,
10 dag margaryny,
3-4 żółtka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa serowa:

1 kg sera (dwukrotnie zmielonego),
20 dag margaryny,
3 jaja,
1 budyń,
1 szklanka cukru pudru,
10-15 dag rodzynek.

 

Wykonanie:

Z podanych składników szybko zarobić ciasto kruche i upiec 3 placki.

Ser utrzeć z cukrem i jajami.

W garnku rozpuścić margarynę i na gorący tłuszcz wyłożyć ser, ciągle mieszając. Do gorącego dodać suchy budyń i rodzynki – dalej mieszając. Gdy masa zacznie odchodzić od garnka – odstawić, podzielić na 3 części i gorącą przekładać ciasto wg kolejności: ciasto kruche – masa serowa – ciasto kruche – masa serowa – ciasto kruche – masa serowa.

Dodatek:

2-3 galaretki cytrynowe dowolne owoce (zgodnie z upodobaniem)

Galaretkę rozpuścić wg przepisu. Wierzch przybrać pokrojonymi owocami i zalać tężejącą galaretką.



Średnia ocena czytelników

(3.9 / 5)

3.9 5 63
Oceń ten przepis

Liczba ocen
63

7 komentarzy

  • Odpowiedz
    Agnieszka
    3 kwietnia 2022 / 15:12

    Jak długo piec te placki kruche i w jakiej temperaturze? Czyli z podanych składników wychodzą tezy placki (podzielić na trzy części)

  • Odpowiedz
    Ewelina
    29 grudnia 2017 / 10:17

    To jest przepis na blaszkę 25×36?

  • Odpowiedz
    amelia
    29 kwietnia 2017 / 17:29

    wysłany przez Marzena 30 czerwca 2015

    Wydaje mi się, że na zdjęciu w galaretce są chyba jakieś owoce lub biszkopciki. Co to?

  • Odpowiedz
    Marzena
    30 czerwca 2015 / 19:45

    Wydaje mi się, że na zdjęciu w galaretce są chyba jakieś owoce lub biszkopciki. Co to?

  • Odpowiedz
    Suu
    23 maja 2015 / 23:54

    Jestem pewien ze Sernik się uda:)) I mam naeijdze ze szybciutko go zrobisz:) Dziękuję serdecznie za mile słowa i jak przekaże Kasi co napisałaś to na pewno bardzo się ucieszy!Serdecznie pozdrawiamMichał

  • Odpowiedz
    urszula
    6 marca 2014 / 17:11

    Wszystko fajnie. A kiedy dodawać jajka do sera?

    • Odpowiedz
      Joseph
      23 maja 2015 / 20:15

      świetny przepis,,,pieknie wyrosły i najważniejsze że w prkojrezu ser nie robi w środku takiej dziury w cieście tylko ładnie przylegadodatkowo do masy serowej dodałam 2 łyźki budyniu

    Napisz komentarz