Sernik kalifornijski

Ciasto:

Składniki:

30 dag mąki pszennej
15 dag margaryny
10 dag cukru kryształu
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina amoniaku
2-3 łyżki kwaśnej śmietany

Wykonanie:

Mąkę z margaryną posiekać nożem, dodać utarte żółtka z cukrem, proszek do pieczenia, amoniak, śmietanę i zarobić ciasto.

Masa serowa:

Składniki:

1 kg zmielonego sera
1 kostka margaryny
30 dag cukru kryształu
8 jajek
1 budyń śmietankowy lub waniliowy

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem, dodając żółtka, ser, budyń. Z białek ubić pianę i lekko wymieszać z serem.

Kruszonka:

Składniki:

18 dag masła
25 dag mąki pszennej
13 dag cukru kryształu

Wykonanie:

Ze składników kruszonki zagnieść ciasto.

Składanie ciasta:

Składniki:

5 dag pokruszonych płatków migdałowych
1/2 łyżeczki cynamonu
75 dag śliwek kalifornijskich pokrojonych w drobną kostkę

Wykonanie:

Spód brytfanki wyłożyć kruchym ciastem – posypać cynamonem, migdałami – połowa śliwek – masa serowa – reszta śliwek. Piec ok. 60-70 min. w temp. 170°C. Na 30 minut przed końcem pieczenia posypać kruszonką.



Średnia ocena czytelników

(3.9 / 5)

3.9 5 28
Oceń ten przepis

Liczba ocen
28

1 komentarz

  • Odpowiedz
    Natii
    15 kwietnia 2016 / 16:07

    Czy mogę użyć sera np „mój ulubiony” albo lekkiego serka cukierniczego, czy ma być to zwykły ser biały, który należy zmielić?

  • Napisz komentarz