Ciasto:
Składniki:
30 dag mąki pszennej
15 dag margaryny
10 dag cukru kryształu
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina amoniaku
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Mąkę z margaryną posiekać nożem, dodać utarte żółtka z cukrem, proszek do pieczenia, amoniak, śmietanę i zarobić ciasto.
Masa serowa:
Składniki:
1 kg zmielonego sera
1 kostka margaryny
30 dag cukru kryształu
8 jajek
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając żółtka, ser, budyń. Z białek ubić pianę i lekko wymieszać z serem.
Kruszonka:
Składniki:
18 dag masła
25 dag mąki pszennej
13 dag cukru kryształu
Wykonanie:
Ze składników kruszonki zagnieść ciasto.
Składanie ciasta:
Składniki:
5 dag pokruszonych płatków migdałowych
1/2 łyżeczki cynamonu
75 dag śliwek kalifornijskich pokrojonych w drobną kostkę
Wykonanie:
Spód brytfanki wyłożyć kruchym ciastem – posypać cynamonem, migdałami – połowa śliwek – masa serowa – reszta śliwek. Piec ok. 60-70 min. w temp. 170°C. Na 30 minut przed końcem pieczenia posypać kruszonką.
Średnia ocena czytelników
(3.9 / 5)
1 komentarz
Natii
15 kwietnia 2016 / 16:07Czy mogę użyć sera np „mój ulubiony” albo lekkiego serka cukierniczego, czy ma być to zwykły ser biały, który należy zmielić?