Sernik jesienny

Ciasto:

Składniki:

10 dag margaryny
10 dag cukru pudru
15 dag mąki pszennej
6 żółtek
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Masa serowa

Składniki:

1 ¼ kg sera białego zmielonego
10 jaj
35-40 dag cukru kryształu
1 1/2 torebki budyniu
waniliowego bez cukru
30 dag margaryny
60 dag śliwek

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo żółtka, następnie ser wymieszany z budyniem. Białka ubić na pianę, wmieszać delikatnie do sera. Śliwki umyć, wyjąć pestki, owoce pokroić w kostkę. Ciasto wylać do formy, na ciasto rozprowadzić 1/3 część masy serowej, na niej ułożyć pokrojone śliwki, przykryć pozostałą masą serową i piec w piekarniku ok. 1 godz. w temp. 180 st. C. Pod koniec pieczenia – na wierzch ciasta rozprowadzić pianę. Zapiec ponownie w piekarniku.

Piana

Składniki:

6 białek
1 szklanka cukru pudru

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.



Średnia ocena czytelników

(4 / 5)

4 5 33
Oceń ten przepis

Liczba ocen
33

1 komentarz

  • Odpowiedz
    Ania
    10 marca 2016 / 16:19

    Sernik

  • Napisz komentarz