Ciasto:
Składniki:
10 dag margaryny
10 dag cukru pudru
15 dag mąki pszennej
6 żółtek
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Masa serowa
Składniki:
1 ¼ kg sera białego zmielonego
10 jaj
35-40 dag cukru kryształu
1 1/2 torebki budyniu
waniliowego bez cukru
30 dag margaryny
60 dag śliwek
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo żółtka, następnie ser wymieszany z budyniem. Białka ubić na pianę, wmieszać delikatnie do sera. Śliwki umyć, wyjąć pestki, owoce pokroić w kostkę. Ciasto wylać do formy, na ciasto rozprowadzić 1/3 część masy serowej, na niej ułożyć pokrojone śliwki, przykryć pozostałą masą serową i piec w piekarniku ok. 1 godz. w temp. 180 st. C. Pod koniec pieczenia – na wierzch ciasta rozprowadzić pianę. Zapiec ponownie w piekarniku.
Piana
Składniki:
6 białek
1 szklanka cukru pudru
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
Średnia ocena czytelników
(4 / 5)
1 komentarz
Ania
10 marca 2016 / 16:19Sernik