Sernik jagodowo-truskawkowy

Składniki:

Biszkopt:

4 jaja
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru kryształu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

1 1/4 kg sera dwukrotnie zmielonego
25 dag serka mascarpone
35-40 dag cukru pudru
9 łyżeczek żelatyny
3/4 szklanki mleka
2 łyżki zmiksowanych jagód
3 łyżki zmiksowanych truskawek

Wykonanie:

Białka ubić z cukrem, stopniowo dodając żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Żelatynę rozpuścić w mleku i podzielić na trzy części. Ser biały i mascarpone dokład­nie wymieszać, utrzeć z cukrem i podzielić na trzy równe części. Do jednej dodać zmik­sowane jagody i 1/3 część żelatyny (masa ja­godowa), do drugiej zmiksowane truskawki i 1/3 część żelatyny (masa truskawkowa), do trzeciej dodać tylko pozostałą część żelaty­ny (masa biała).

Dodatki:

1 słoik dżemu brzoskwinio­wego (morelowego)
1 łyżeczka żelatyny

Wykonanie:

Dżem zmiksować, dodać suchą żelatynę, wymieszać i podgrzewać do czasu rozpusz­czenia się żelatyny.

Złożenie sernika:

Na spód tortownicy wyłożyć biszkopt ja­sny – masę jagodową – masę truskawkową – masę białą – wierzch przykryć warstwą przestygniętego dżemu i dekoracyjnie przy­ozdobić. Podawać schłodzony.



Średnia ocena czytelników

(4 / 5)

4 5 14
Oceń ten przepis

Liczba ocen
14

Brak komentarzy

Napisz komentarz