Składniki:
Biszkopt:
4 jaja
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru kryształu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 1/4 kg sera dwukrotnie zmielonego
25 dag serka mascarpone
35-40 dag cukru pudru
9 łyżeczek żelatyny
3/4 szklanki mleka
2 łyżki zmiksowanych jagód
3 łyżki zmiksowanych truskawek
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem, stopniowo dodając żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Żelatynę rozpuścić w mleku i podzielić na trzy części. Ser biały i mascarpone dokładnie wymieszać, utrzeć z cukrem i podzielić na trzy równe części. Do jednej dodać zmiksowane jagody i 1/3 część żelatyny (masa jagodowa), do drugiej zmiksowane truskawki i 1/3 część żelatyny (masa truskawkowa), do trzeciej dodać tylko pozostałą część żelatyny (masa biała).
Dodatki:
1 słoik dżemu brzoskwiniowego (morelowego)
1 łyżeczka żelatyny
Wykonanie:
Dżem zmiksować, dodać suchą żelatynę, wymieszać i podgrzewać do czasu rozpuszczenia się żelatyny.
Złożenie sernika:
Na spód tortownicy wyłożyć biszkopt jasny – masę jagodową – masę truskawkową – masę białą – wierzch przykryć warstwą przestygniętego dżemu i dekoracyjnie przyozdobić. Podawać schłodzony.
Średnia ocena czytelników
(4 / 5)
Brak komentarzy