Składniki:
80 dag schabu,
20 dag suszonych śliwek bez pestek lub moreli,
olej,
1/2 szklanki słodkiej śmietany,
1-2 łyżki mąki pszennej,
przyprawa do mięsa wieprzowego,
sól,
pieprz.
Wykonanie:
Wzdłuż schabu, przez środek zrobić szpikulcem otwór. Włożyć do niego suszone śliwki lub morele. Po bokach otwory spiąć patyczkiem. Tak przygotowany schab posolić, popieprzyć, posypać przyprawami i polać olejem. Zawinąć w folię aluminiową, położyć na blaszkę i piec w piekarniku przez 1 i 1/2 godz. w temp. 150 st.C.
Po przestudzeniu pokroić w plastry. Z wywaru powstałego przy pieczeniu, śmietany i mąki zrobić sos. Mięso zalać sosem i podgrzać.
W ten sposób można również przyrządzić schab nadziewany wiejską kiełbasą.
Średnia ocena czytelników
(3.4 / 5)
1 komentarz
Agyeman
23 maja 2015 / 16:09a co dalej po tym 5-6 krotnym uogiowantu mięsa solonego? co z nim zrobić? schłodzić i schować do lodf3wki czy od razu wykorzystać do zup?:)i czy po każdym zagotowaniu wody wodę wymieniać? ile minut trzeba trzymać mięso w gotującej wodzie ? pytań może dużo ale jestem mężczyzną i nie mam takiej intuicji jak kobiety:)Pozdrawiam i pozwolę sobie czasem Ciebie odwiedzać