Rolada szpinakowa

Rolada szpinakowa

Składniki:

1 opakowanie mrożonego szpinaku mielonego,
4 jaja,
1 łyżka tłuszczu,
czosnek (do smaku),
sól,
pieprz.

Farsz:

20 dag masła,
20 dag sera topionego,
1-2 jaja,
1 mała marchewka,
1 mały ogórek kiszony,
3-4 pieczarki marynowane,
sól,
pieprz.

 

Wykonanie:

Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać rozmrożony szpinak, doprawić do smaku wg gustu i chwilę dusić. Gotowy wyłożyć na sitko. Do przestudzonego szpinaku dodać żółtka i wymieszać. Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać w szpinak. Całość wylać równomiernie na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Upiec.

Jaja i obraną marchewkę ugotować i pokroić w drobną kostkę. Ogórka i pieczarki pokroić. Masło utrzeć, dodając topiony ser i pozostałe składniki. Na wierzch upieczonego szpinaku równomiernie rozprowadzić farsz. Zwinąć w rulon, przełożyć na deseczkę i przykryć ściereczką. Schłodzić.

Podawać na zimno jako przystawkę pokrojoną w plastry na dekoracyjnie przybranym półmisku.



Średnia ocena czytelników

(3.4 / 5)

3.4 5 36
Oceń ten przepis

Liczba ocen
36

1 komentarz

  • Odpowiedz
    Basia Rzeszów
    16 lutego 2020 / 23:23

    Witam ten szpinak ile piec i w ilu stopniach?

  • Napisz komentarz