Składniki:
Ciasto:
20 dag margaryny
40 dag mąki
10 dag cukru pudru
4 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka amoniaku
1-2 małe słoiki powideł
Wykonanie:
Margarynę, mąkę z proszkiem i amoniakiem, żółtka i śmietanę wymieszać i zarobić ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować i wyłożyć na 2 foremki. Białka ubić z cukrem na pianę. Oba ciasta posmarować powidłami i nałożyć ubitą pianę. Można posypać pokrojonymi orzechami. Piec w temp. 200’C przez 30 min. Po upieczeniu przełożyć masą.
Składniki:
Masa:
25 dag masła
1/2 l mleka
5 żółtek
20 dag cukru pudru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Ugotować budyń i schłodzić.
Masło utrzeć.
Do masła dodawać stopniowo (po łyżce) przestudzony budyń, ciągle ucierając.
Średnia ocena czytelników
(3.3 / 5)
3 komentarze
Patrycja Marszał
17 grudnia 2020 / 14:06pyszna ale słodkA ZA BARDZO
Anita
11 stycznia 2021 / 14:38Dlatego dodaje się kwaśny dżem
Mój ulubiony : porzeczka
henryka
1 września 2016 / 11:26pychotka siostry anastazji