Pychotka

Składniki:

Ciasto:

20 dag margaryny
40 dag mąki
10 dag cukru pudru
4 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka amoniaku
1-2 małe słoiki powideł

Wykonanie:

Margarynę, mąkę z proszkiem i amoniakiem, żółtka i śmietanę wymieszać i zarobić ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować i wyłożyć na 2 foremki. Białka ubić z cukrem na pianę. Oba ciasta posmarować powidłami i nałożyć ubitą pianę. Można posypać pokrojonymi orzechami. Piec w temp. 200’C przez 30 min. Po upieczeniu przełożyć masą.

Składniki:

Masa:

25 dag masła
1/2 l mleka
5 żółtek
20 dag cukru pudru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Ugotować budyń i schłodzić.
Masło utrzeć.
Do masła dodawać stopniowo (po łyżce) przestudzony budyń, ciągle ucierając.



Średnia ocena czytelników

(3.3 / 5)

3.3 5 80
Oceń ten przepis

Liczba ocen
80

3 komentarze

  • Odpowiedz
    Patrycja Marszał
    17 grudnia 2020 / 14:06

    pyszna ale słodkA ZA BARDZO

    • Odpowiedz
      Anita
      11 stycznia 2021 / 14:38

      Dlatego dodaje się kwaśny dżem
      Mój ulubiony : porzeczka

  • Odpowiedz
    henryka
    1 września 2016 / 11:26

    pychotka siostry anastazji

  • Napisz komentarz