Składniki:
4 pstrągi
4 łodygi selera naciowego
2 średnie czerwone cebule
6 pieczarek
1 mała papryka czerwona
1 mała papryka żółta
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 ząbki czosnku
4 łyżeczki masła
sól
pieprz
Wykonanie:
Ryby dokładnie oczyścić, wyjąć skrzela, wierzch i środek posypać solą i pieprzem. Seler, pieczarki, paprykę, cebule drobno pokroić i wymieszać. Pstrągi nafaszerować natką pietruszki, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i kawałkiem masła. Każdego przełożyć na oddzielną folię aluminiową i boki obłożyć mieszanką wcześniej przygotowanych warzyw. Folię szczelnie zawinąć, przełożyć ostrożnie na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku w temp. ok. 180 st. C przez ok. 20 min.
Pstrągi podawać z upieczonymi warzywami i ćwiartkami cytryny jako samodzielne danie obiadowe z dodatkiem pieczonych ziemniaczków.
Średnia ocena czytelników
(3.7 / 5)
Brak komentarzy