Składniki:
5 jaj
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek cukru kryształu
1/2 kg wiśni
1 cukier waniliowy
3 białka
20 dag cukru pudru
Wykonanie:
Ubić pianę z 5 białek, dodać cukier kryształ, żółtka, obie mąki, proszek do pieczenia, połowę wiśni (bez pestek) i wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Upiec w temp. 170 st. C przez ok. 40-45 min.
Z 3 białek ubić pianę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Po 20 min pieczenia sprawdzić, czy ciasto wyrosło i zaczyna się rumienić; wtedy rozłożyć pianę, posypać pozostałymi wiśniami, wstawić ponownie do piekarnika. Piec do momentu zarumienienia piany.
Średnia ocena czytelników
(3.5 / 5)
1 komentarz
Jola
30 lipca 2016 / 12:28Polecam:)) pyszne ciasto, tylko ja do ubitej piany dodałam troszkę oleju i budyń w proszku..