Składniki:
2 szklanki mąki pszennej,
1 kostka margaryny,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
4 jajka,
1 szklanka cukru kryształu,
dowolne owoce, np. wiśnie,
borówki, śliwki,
sól.
Wykonanie:
Z mąki, proszku do pieczenia, margaryny, żółtek zagnieść kruche ciasto, podzielić na 2 części i przez chwilę schłodzić w lodówce.
Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę, ułożyć owoce. Białka ubić z cukrem i szczyptą soli. Rozprowadzić na owocach.
Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przykryć wierzch.
Piec w niezbyt gorącym piekarniku, pod koniec pieczenia – zwiększyć temperaturę.
Po upieczeniu zostawić w otwartym piekarniku do wystygnięcia.
Średnia ocena czytelników
(3.7 / 5)
3 komentarze
Agnieszka
7 września 2015 / 15:19Co oznacza stwierdzenie „niezbyt gorący piekarnik” tzn. jaka to temperatura?
Joanna
25 sierpnia 2015 / 20:05Jaka ilość owoców jest właściwa? Pytam, ponieważ w przepisie nie jest to dookreślone 🙂
Monika
9 lutego 2015 / 19:42Ciasto kruche, lekkie i wyśmienite!! zdecydowanie polecam!! 😉 ten prosty do zrobienia deser zachwycił całą moją rodzinę!! Idealny na wiosne! 😉