Placek kruchy z owocami

Placek kruchy z owocami

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej,
1 kostka margaryny,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
4 jajka,
1 szklanka cukru kryształu,
dowolne owoce, np. wiśnie,
borówki, śliwki,
sól.

 

Wykonanie:

Z mąki, proszku do pieczenia, margaryny, żółtek zagnieść kruche ciasto, podzielić na 2 części i przez chwilę schłodzić w lodówce.

Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę, ułożyć owoce. Białka ubić z cukrem i szczyptą soli. Rozprowadzić na owocach.

Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przykryć wierzch.

Piec w niezbyt gorącym piekarniku, pod koniec pieczenia – zwiększyć temperaturę.

Po upieczeniu zostawić w otwartym piekarniku do wystygnięcia.



Średnia ocena czytelników

(3.7 / 5)

3.7 5 45
Oceń ten przepis

Liczba ocen
45

3 komentarze

  • Odpowiedz
    Agnieszka
    7 września 2015 / 15:19

    Co oznacza stwierdzenie „niezbyt gorący piekarnik” tzn. jaka to temperatura?

  • Odpowiedz
    Joanna
    25 sierpnia 2015 / 20:05

    Jaka ilość owoców jest właściwa? Pytam, ponieważ w przepisie nie jest to dookreślone 🙂

  • Odpowiedz
    Monika
    9 lutego 2015 / 19:42

    Ciasto kruche, lekkie i wyśmienite!! zdecydowanie polecam!! 😉 ten prosty do zrobienia deser zachwycił całą moją rodzinę!! Idealny na wiosne! 😉

  • Napisz komentarz