Składniki:
3 szklanki mąki
1 szklanka oleju
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
6 jaj
2 łyżeczki cynamonu
1 szklanka cukru kryształu
10 dag rodzynek
5 dag płatków migdałowych
1 kg jabłek
Wykonanie:
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Rodzynki sparzyć. Jaja utrzeć z cukrem, stopniowo dodając olej, mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Na końcu wmieszać jabłka, rodzynki i płatki migdałowe.
Ciasto przełożyć do blaszki i piec w temp. ok. 180 st. C przez ok. 45-50 min.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub przyozdobić polewą kakaową i posypać wiórkami kokosowymi.
Przepis pochodzi z najnowszej książki 102 CIASTA Z OWOCAMI SIOSTRY ANASTAZJI.
Średnia ocena czytelników
(3.6 / 5)
2 komentarze
Michał
25 kwietnia 2016 / 13:35bardzo pyszne są ciasta i wszystkie inne przepisy siostry Anastazji bardzo polecam
Natii
15 kwietnia 2016 / 16:14Uwielbiam takie ciasta 😉 są wilgotne, miękkie i pełne owoców. Czasem zamiast jabłek daję gruszki i ciasto jest słodziutkie.