Składniki:
30 dag miodu
1 kg mąki (ok.)
2 jaja
2 żółtka
15 dag cukru kryształu
15 dag cukru na karmel (1/4 szklanki)
10 dag masła
10 dag margaryny
10 dag smalcu
1 łyżeczka sody
1 przyprawa do piernika
Wykonanie:
Miód zagotować z przyprawą. Dodać gorący do mąki i wymieszać. Po przestygnięciu dodać ubite jaja z cukrem, karmel, sodę i całość dobrze wyrobić. Na końcu dodać stopiony letni tłuszcz. Wyrobić ciasto i pozostawić na noc w lodówce. Schłodzone rozwałkować i wycinać foremką różne kształty pierniczków. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku przez ok. 10 min. Po upieczeniu każde ciasteczko polukrować.
Uwaga:
Pierniczki nabiorą kruchości, jeżeli będziemy je przechowywać w zamkniętym naczyniu (metalowym pudełku lub słoju).
Średnia ocena czytelników
(3.6 / 5)
3 komentarze
Agnieszka Brzoza
18 grudnia 2022 / 13:18nie wiem jak to ciasto było robione ale po wyjęciu z lodówki jest jak skała, Karmel nie do okiełznania w styku z mąką
Dorota
24 czerwca 2016 / 12:16Lubię pierniczki z karmelem. Nie dodaję go bezpośrednio do ciasta, ale po skarmelizowaniu cukru na patelnię wlewam wodę, rozpuszczam w niej karmel i dodaję do reszty składników.
KASIA
5 stycznia 2016 / 14:17PIERNICZKI SUPER. NIE POLECAM DODAWAĆ KARMELU. TWARDNIEJE OD RAZU I PRZY WYRABIANIU TWORZY SZKŁO.