Składniki:
1/2 kg fasoli jasiek,
5 cebul,
2 marchewki,
5 jaj,
bułka tarta,
2 liście laurowe,
przyprawa do dań z fasoli,
curry,
gałka muszkatołowa,
kmin rzymski (kumin),
ziele angielskie,
olej,
sól,
pieprz.
Wykonanie:
Fasolę namoczyć w wodzie i zostawić na ok. 12 godz. Odcedzić, zalać ponownie wodą, posolić i ugotować z dodatkiem liści laurowych. Odcedzić.
Marchew ugotować, zemleć razem z fasolą i dodać zeszkloną cebulę. Całość doprawić przyprawami.
Do przestudzonej masy dodać jaja i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać i przełożyć do wąskiej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku (wcześniej nagrzanym do 200 st. C) w temp. 180 st. C przez ok. 30-40 min, do czasu zarumienienia się pasztetu.
Pasztet jest upieczony, gdy jego brzegi „odchodzą” od formy.
Podawać na zimno z ostrymi sosami i pieczywem.
Średnia ocena czytelników
(3.6 / 5)
Brak komentarzy