Składniki:
2 kg mąki pszennej,
20 dag drożdży,
1 1/2 kostki margaryny,
30-40 dag cukru kryształu,
1 łyżka soli,
15 żółtek,
1/2 l mleka (ok.),
1/2 szklanki spirytusu,
tłuszcz do smażenia,
cukier puder do posypania,
marmolada (dżem lub konfitura) najlepiej z dodatkiem róży.
Wykonanie:
Wsypać mąkę do miski, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru i niewielką ilość letniego mleka. Zarobić rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, dodać roztrzepane żółtka z cukrem i sól. Wyrabiać ręką, dodając mleko w miarę potrzeby. Dalej, nie przerywając wyrabiania, dodać roztopiony tłuszcz i spirytus. Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące i odchodzi od ręki i naczynia. Pozostawić przykryte w ciepłym miejscu w celu wyrośnięcia.
Następnie wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm. Foremką lub szklanką wykrawać krążki o średnicy ok. 5 cm. Na środek każdego krążka położyć nadzienie (marmoladę, dżem lub konfiturę), przykryć drugim krążkiem i dokładnie zlepić brzegi. Powtórnie wykrawać pączki foremką lub szklanką. Ułożyć pączki na posypanej mąką stolnicy (deseczce) w odpowiednich odstępach. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
Wyrośnięte pączki wrzucać na rozgrzany tłuszcz wierzchnią stroną i smażyć powoli pod przykryciem, aby ciasto równomiernie wyrosło. Po przewróceniu na drugą stronę należy smażyć pączki bardzo wolno i bez przykrycia. Usmażone pączki wyjąć z tłuszczu łyżką cedzakową i przestudzone posypać cukrem pudrem.
UWAGA: składniki ciasta drożdżowego, z którego przygotowuje się pączki, koniecznie powinny mieć odpowiednią temperaturę (ok. 20°C), nawet jaja należy roztrzepać na parze. W pomieszczeniu również powinno być ciepło bez przeciągów.
Średnia ocena czytelników
(3.2 / 5)
Brak komentarzy